Акценти Към рубрика

ШОК И УЖАС


Антон Терзиев, Най-трудното нещо на света е да се въздържиш от коментар– тебешир върху черна дъска, 450мм, 2018

Ако си от онази все по-разпространена порода хора, които не гледат телевизия, не слушат радио и не са си купували вестник от години, не посещават новинарски сайтове, освен за да надникнат в развлекателните новини, значи знаеш какво е новините да те достигат единствено през подбрани социални мрежи и то доста селектирано, само за да разбереш на следващия ден, че половината от тях не са истина. Повечето всяват страх и смут, отвращават, измарят и то със скорост, по-бърза от мисълта.

Ако допреди 100 години на новините им отнема технологично време от поне няколко часа, за да стигнат до хората чрез вестниците, ако допреди 40 години дължините на радио и телевизионните вълните ни ограничаваха в един определен ареал, ако допреди 20 години за работа в медиите се изискваше журналистическо образование, то днес информацията се движи безпрепятствено по цялото земно кълбо за секунди, а новините се създават, отразяват, анализират и изкривяват от всеки и по всяко време.
И така светът и новостите в медиите се въртят на бързи обороти, а ние може би още не сме успели да се качим на въртележката и да разберем как точно да се въртим на нея.

А докато се научим да боравим здравословно с тази лавина от информация, често ставаме нейни жертви. Изложбата “Шок и ужас” в Гьоте-институт с куратор Стефка Цанева предлага интерпретациите на художниците Венета Андрова, Мич Брезунек & Мартина Вачева, Явор Костадинов, Вера Млечевска и Антон Терзиев за справяне с този новинарски хаос и ще можем да си вземем къс вдъхновение от тях между 4 и 20 юли.

КОГА
: 4 до 20 юли
КЪДЕ: Гьоте-институт, СофияКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н