Акценти Към рубрика

SAW: Какво да загубим, за да прогледнем

Natalia Jordanova - film still
 

Между 15-22 юли в София за втори път ще се проведе София Арт Уийк (Sofia Art Week) – платформа, целяща да превърне града в епицентър на интернационална среща между специалисти от сферата на изкуството като куратори, художници, критици, теоритици и активисти от различни държави и българските им колеги. Заедно чрез публични дискусии, изложби, пърформанси, алтернативни форми на образование, интервенции в градска среда и иновативни практики те ще предизвикат потенциала на изкуството в търсенена социална промяна. Такава е и темата на тазгодишното издание: "Страхотно, но късно", базираща се на актуалната международна среда, изградена от противоречия, военни зони, скрити и открито банални политически програми, фалшиви новини и духовно осъзнаване.

 

Nomadic bodies - installation-Sandra Oehy, Rebekka Kiesewetter 

 

Гостите и българските им колеги ще провокират публиката с въпроси като: Какви са новите изкази в изкуството? Kаква е истината: тази, която някой ти казва или тази, която преживяваш? Кой може да я изговаря и от какво се състои тя? Какъв е статутът на свободата и от какво се влияе? Индивидуална ли е борбата или изисква групово действие?

 

 

Тази несигурна свобода на съвременната епоха се превръща в начин на възприемане на реалността, оставяйки индивида в състояние на застой, виртуална неопределеност и себестагнация. Може би е време за действия? Какви биха могли да бъдат те?

Абревиатурата на София Арт Уийк от английски - "saw" се превръща в миналото време на глагола "да видя". Също така в превод от английски SAW е трион. Какво трябва да загубим, отрежем, за да видим, прогледнем?

 

 

Æther София ви кани да се включите в седмичен, динамичен и мултипластов проект на социална ангажираност чрез икзуство, в който да се опитаме да преодолеем пасивния синдром в сърцето на съвременното общество.

София Арт Уийк ще се проведе в 9 различни локации с участието на 70 художници от цял свят и наситеност от събития през цялата седмица между 15-22 юли. 

 

 

Какво да гледаме?

 

Откриването. В понеделник на 15 юли в арт квартала на София “КвАРТал” седмицата на изкуствата ще започне с прожекцията на живеещата в чужбина Райна Тенева в арт пространството “SeeMeOn29” на ул. “Цар Симеон” 29 от 18:00 ч., след което ще се насочим към съседната ул. “Триадица” 5А и разположената в къща, строена от Фингов галерия “Espace Port.A”. Именно тук ще затвърдим началото с откриването на изложбата “Обективно (не)коректно”, курирана от Мартна Стефанова (Арт Фондация ДОМА), последвана от зрелищния пърфроманс “Златно безгрижие” на известната българска художничка Боряна Росса, асистирана от Войн де Войн и Мартина Стефанова. Ще се срещнем лично и чуем презентацията на руския режисьор и художник Олег Мавроматти, с когото ще си поговорим за пост-киното и арт-хауса, преди задължителната премиера на новия му филм в сряда, 17 юли от 18:30 ч. в Дом на киното. Накрая ще завършим с музиката на живото от берлинчанина Cosma Lab на същото място.

 

Svetli Evgeniev - Kings head (ceramic object)
 

В следващите дни продължаваме: “All rights reversed” – серия от лекции в “Resonator”, съпроводени с намеси в публичното пространство на кураторката Маргарита Кудрина. Отново там във вторник от 18:00 ч. ще се отркие третата от изложбите, организирана от World of Co Наталия Риффо и Кевин Брофи. 

В сряда, точно след премиерата на Олег Мавроматти се откриват двете основни изложби, организирани от Aether / Етер в парнтоьрство с Akademie Schloss Solitude в пространствата “SeeMeOn29” на ул. “Цар Симеон” 29 от 20:30 ч. и в четвъртък от 20:00ч. в галерия Underground (ул. “Владайска река” 4)

В събота като кулминация от събитията през седмицата ще се концентрираме отново в арт квартала “КвАРТал” на ул. Триадица, която ще бъде освободена от движение между 16-21:00 ч. За множество пърформанси, музика и работилници. Ще закрием София Арт Уийк накрая с музика от базираният в Берлин Dj Goro. Каквко повече, запазете следващата седмица, защото ще бъде страхотно и не е даже никак късно!

 

TerraVague - Johanna Bruckner
 

Цялата програма от събития и участници може да видите тук:

https://aether-artspace.com/wp-content/uploads/2019/07/pressrelease_EN_BG.pdf 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н