Акценти Към рубрика

МОНО СЦЕНА


“Черното пиле”

Има една особена специалност в театралното изкуство, която стоварва целия товар от едно представление върху плещите на един-единствен човек на сцената. Моноспектаклите са особена територия, която малцина владеят и то добре. Затова и осмото издание на фестивала “София Моно”, който ще се проведе от 7 до 17 юли в парка на Военна академия “Г.С. Раковски”, ще ни представи подбрана селекция от тази театрална ниша. Така ще можем да се насладим на изпълненията на Камен Донев, Мариус Куркински, Виктор Калев, Иван Юруков, Димитър Живков и други любими актьори. Този път ще има и гостуващ моноспектактакъл от Македония и кино вечер съвместно със Cine Libri, a за децата са предвидени дневни работилници и срещи в парка. Откриваща е постановката на Иван Юруков “Пилето, което казва КУ” по сборниците с разкази “Малкото име на дните” и “Тиква!” от Александър Урумов, в които актьорът и режисьор влиза в ролята на пазач на секретен склад, който в хода на спектакъла се превъплъщава в различни симпатични и чудати персонажи.

Датите 8 и 12 юли са запазени за Камен Донев и неговите два емблематични спектакъла - “Възгледите на един учител за народното творчество” /на 8 юли/ и "Възгледите на един учител за всеобщата просвета" /на 12 юли/.

 

9 юли е за представлението “Мъжът на жена ми” - постановка на МАРИУС КУРКИНСКИ, автор Миро Гавран – Хърватия. Участват Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов, които ще ни покажат сериозните неща от живота погледнати от смешната им страна.

 

На 10 юли ще видим и самият Мариус Куркински в “Черното пиле”. Спектакълът, който ще ни остави без дъх, е по разказите на Николай Хайтов - "Мерак", "Пазачът на Овесената нива" и "Черното Пиле". За него актьорът получи не малко театрални отличия, а на сцената на “София Моно” го очакваме с огромно вълнение. 

 

На 11 юли в парка ще видим и постановката "Грамофонът" на Виктор Калев. Авторският концерт-спектакъл представя автобиографични истории на актьорът и български песни на любими изпълнители, изпяти и изиграни блестящо от него. Това ще е единствената възможност да го видим в София в близките месеци, защото всички дати на представлението до края на сеозна са напълно разпродадени.

 

На 13 юли от Македония пристига актрисата Оливера Аризанова – Мансбарт в главната роля на моноспектакъла „Тя“. Ще я гледаме за първи път в рамките на фестивала, след редица участия и награди в различни театрални форуми. Автор на текста е българката Даниела Колева, режисьор - Васил Михаил, постановката е на Народен театър „Антон Панов“ - Македония.

 

“Живак”

На 14 юли в програмата следва един от най-забавните моноспектакли – “Живак” на актьорът Димитър Живков. През този сезон представленито се изигра за 150-и път и ако все още не сте успели да го видите, то сега е вашата възможност да се срещнете с “Живак” и то под звездите.

 

На 15 юли в програмата следва лятна Кино вечер с прожекция на филма "Закуска в Тифани". Одри Хепбърн с лекота се превъплъщава в ролята на незабравимата Холи Голайтли в една от най-великите филмови адаптации на всички времена, създадена по мотиви от емблематичната новела на Труман Капоти.


“Всичко на масата”
 

На 16 юли фестивала ще закрие моноспектакълът на Васил Дуев “Всичко на масата” по Чарлз Буковски, получил номинация “Икар 2017” за главна мъжка роля, награда за най-добър спектакъл на Balkan Theatre Tirana Fest в Албания и покана за Русия, Монголия, Турция и Сърбия.

 

В детската програма е включена среща на 10 юли от 13 ч. с писателката Юлия Спиридонова на тема “Приказните създания от българският фолклор”, както и “Библиотека в парка” - съвместна инициатива със Столична Библиотека на 14 юли от 10 ч..

КОГА
: 7 - 17 юли
КЪДЕ: Парк на Военна академия “Г.С. Раковски”Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н