Акценти София Към рубрика

ЗВЯРЪТ Е ОЩЕ ЖИВ

 
След като предизвика множество разгорещени дебати и доста емоции сред киногилдията с “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” творческият тандем Мина Милева и Весела Казакова ще представи новия си филм „Звярът е още жив”.
Филмът се фокусира върху това как, докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 година. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима. Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а разказът, който не следва определена линия, е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.
Филмът вече привлече международното внимание на ключови форуми и фестивали през 2015. Като част от мрежата на Европейските документалисти и Институт за документални филми в Прага, още като проект, филмът бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”. Като резултат Мина и Весела бяха поканени в Амстердам на най-големия световен документален фестивал ИДФА, за да говорят за темата и да представят филма пред бъдещи селектори, телевизии и филмови дистрибутори.
 
Следващото признание идва от Италия. Вече почти готов, филмът е селектиран сред 4-те най-добри източно Европейски документални филми в инициативата “Последна спирка Триест”, целяща да представи предстоящи филми от Източна Европа, заслужаващи световно внимание. Това се случи между 22 и 26 Януари 2016 на важния за Източна Европа фестивал в Триест.
 
Във “Звярът е още жив” участват Руси Чанев и Весела Казакова. Монтажът е на Донка Иванова, зад камерата са Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов и Мина Милева, а музиката е дело на Емилиян Гацов-Елби. Звуко-обработката прави Георги Маринов, aнимацията и ефектите - Мина Милева, а сценарият и режисурата са съвместно дело на Мина Милева и Весела Казакова, които са и продуценти под името “Активист38”.
 
Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина  Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали.  От 1996 година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 - най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.
 
Предишният филм на Мина и Весела „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014), носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм - анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.
 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н