Акценти София Към рубрика

НА 180°
Броени седмици ни делят от четвъртото издание на лабораторията за изкуство 180°, едно от иновативните събития за съвременно изкуство, случващи се в България. За поредна година платформата ще предостави условия на млади артисти да развиват творческите си идеи като събере в София десетки съвременни артисти от страната и чужбина в рамките на седмица в края на юли. По време на феста ще се провокират в търсене както самите творци, така и публиката, преобръщайки обичайните процеси и излизайки от рамките на стандартното боравене. Основните насоки ще са 5 – музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства. Интернационалният форум ще се състои между 22-и юли и 28-и юли в избрани локации – Fabrica 126, Гьоте-институт и на определени места в градската среда, на открито.

Една от специалните изненади в тазгодишната програма на фестивала 180° е гостуването на интересния музикант Паул Фрик - основен елемент в световноизвестнaта формация Brandt Brauer Frick. Паул завършва в Берлин като ученик на Фридрих Голдман, създава творби за камерни състави, театър, радио и филм. Той е пианист, продуцент, ремиксер и изпълнител на електронна музика. През 2008 г. създава формацията заедно с Даниел Бранд и Ян Брауър, а две години по-късно съставът е вече 10-членен. Проектът е вдъхновен от детройтската техно, американската минималистична, съвременната класическа, рок и джаз музика и пожънва световен успех, който ги отвежда в над 50 страни на признати сцени, между които Линкълн Център Ню Йорк, Фестивала Коачела, Център Помпиду, Джаз Фестивала в Монтрьо, Гластънбъри и много други. Паул Фрик ще закрие фестивала на 28-и юли с пространственото събитие “Drawn”, в което ще си партнира с родната певица Катя Ташева, ансамбъл 180° и компанията за съвременнен танц Forsythe. 

Други гости на фестивала ще бъдат Катя Черанева от Москва, фокусирана върху колаборации с артисти от цял свят, и Франсис Чаверини от Питсбърг, име се свързвано с артисти като Adam Barruch, Luca Veggetti, Shannon Gillen, както и The Metropolitan Opera, Bodytraffic и L.A. Dance Project.Лабораторията за иновативно изкуство 180° се обръща и към всички любители на визуалните изкуства, като обявява конкурс за късометражен ням филм. Темата в тазгодишното издание е „unCOOL” и е лишена от насоки и ограничения. Условието е видеото да не надвишава 3 минути и да съдържа само образи, без звук. Кандидатите могат да пращат своите предложения до 14-и юли 2017 г. на info@180-degrees.org. Избраните видеа ще бъдат представени на 26-и юли, а музикантите от ансамбъл 180° ще озвучат картината, импровизирайки. Победителят ще бъде избран от публиката и ще спечели парична награда.

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°, както и на страницата във Фейсбук.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2017, както и благодарение на Гьоте-институт и Про Хелвеция. Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.

КОГА: 22-28 юли

КЪДЕ: FABRICA 126, Гьоте институт и в градска среда в София


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н