Акценти София Към рубрика

ДИГИТАЛНА СИМФОНИЯЗа много от нас доброто прекарване е синоним на пребиваване под звуците на любима музика. И в дванадесетия месец от годината от Гьоте институт ни поднася възможността да се пренесем в Берлин и да се унесем в прегръдките на деликатна меланхолия и лирична вглъбеност. Изпълнени от един от най-известните и престижни оркестри в света, в залата ще прозвучат два нежни солови концерта, а контрапунк на вечерта ще даде една гротескно-хумористична сюита.

На 20 декември гостите на Гьоте институт ще станат свидетели на последното за тази година пряко излъчване от дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония. В програмата влизат изпълнения на произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Уилям Уолтън и Золтан Кодай, изпълнени от филхармонистите под диригенството на сър Саймън Ратъл. Публиката ще стане свидетел и на соло изпълнения на Мицуко Учида и Амихай Грош. За ценителите на добрата музика организаторите са приготвили и специален подарък – „премиера“ на изцяло подновеното и модерно озвучаване в залата на института.

Мицуко Учида, която ще изпълни последния клавирен концерт на Моцарт, работи с Берлинската филхармония вече над 30 години. Тя е всепризнат специалист по музиката на виенския класик и този сезон ще представи творбата в си бемол мажор KV 595. Жанрът се характеризира със семпла, но същевременно коцентрирана обработка на музикалния материал. Особено запомняща се е темата от последната част, в която звучи песента „Komm, lieber Mai und mache” – така в края на декември публиката ще може да помечтае заедно с твореца за чаровния месец май.Първият солист на Берлинската филхармония от 2010 г. насам, Амихай Грош, ще поднесе на публиката втория инструментален коцерт за вечерта – Концерт за цигулка на Уилям Уолтън. Самата творба се ражда през 1929 г. и е написана за виолиста Лионел Тертис, който за разочарование на композитора я отказва. Едва след време той осъзнава каква грешка е допуснал, като не е успял навреме да забележи красотата и модерното звучене на произведението.

В края ще прозвучи сюитата „Хари Янош“ на унгарския композитор Золтан Кодай. Главният герой Хари е ветеран от наполеоновите войни, чието въображение украсява реалните събития с дози наивност, комедия и патос. Прекроени в музика чрез остроумие и ирония, приключенията представляват смесица от унгарска народна музика и виенски военни оркестри. Така градската коцерта публика за пръв път се сблъсква с традиционната селска музика, донасяйки на композитора международна слава.

За да усетите лично магията на класическата музка е необходимо просто да се регистрирате предварително. Ако не успеете, то поредицата дигитални коцерти от Берлин ще продължи и през новата година, съпроводена от специална програма с коцерти на живо с камерни изпълнения на музиканти от България и Германия.

КОГА: 20 декември

КЪДЕ: Гьоте институт


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н