Акценти София Към рубрика

ФАНТАСТИЧНИЯТ КВАРТАЛ


"Дюкян Меломан" гостува на "Дом на киното"

Каравана, голдън ретрийвъри, бургери, тетрис, галерии, килими, рап, танци, каски, икони, сафрид, Путин, баня, кино, кукли, метъли, калашници, чай, дворчета, сянка, лимонада, антики, контрабас, карамел, картини, графити, каубои, ракия, обущар, пожарна, петел и художници. Общото между всички тези неща от 15 и 17 септември ще бъде фестивалът “квАРТал”, който за втора поредна година ще превърне стария еврейски квартал в центъра на Стара София в малко оживену бижу.


SOHO

Само една разходка в карето между “Дондуков”, “Мария Луиза”, “Левски” и “Сливница” ще е достатъчна да се отърсим за малко от сивото ежедневие и да погледнем на заобикалящата ни среда по един по-шарен, чудат и фантасмагоричен начин с помощта на множество фантастични герои и невъобразими предмети. Из уличките там ще ни очакват работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, гурме тур с много награди, интересни изложби, поп-ъп галерии със съвременно изкуство, театрални пърформанси, стрийт арт, графити и хип-хоп танци, кулинарни активности, музика на живо и диджей партита. Ще има и програма за децата, както и място да си подискутираме на свобода.


Т Е З Г Я Х 

Тази година “квАРТал” е много по-богат и откъм локации и участници, а освен това подхожда и с мисъл към района в дългосрочен план под надслова „Хвани се за зеленото!“, което ще рече да обърне внимание на собствениците и обитателите наоколо към зелените площи, които до голяма степен са неглижирани и занемарени или превърнати в паркинги, вместо да се поддържат и използват по същество - за разтуха и социални контакти.
И през 2017 година главната цел на “квАРТал” Фестивал остава същата, а именно - представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички, които имат желание да се докоснат до него.


Дом на киното 

 

ДОМ НА КИНОТО

 Дом на киното, официалната инфо точка на фестивала, ще предложи поредица разнообразни прожекции, сред които "Солта на земята" на Вим Вендерс, "Сафари" на Улрих Зайдл, придружен от дискусия за бракониерството, както и премиерата на късометражния филм Мартин Илиев „Може би утре“. Официалното откриващо парти с участието на Groovy Sessions на квАРТал Фестивал на 15 септември, ще се случи в разположения в същата сграда CUSH Bar. Отново там, на 17 септември, ще бъде открита изложбата „Една неделя в квАРТала“ на фотографа Иван Шишиев, създател на набралия огромна популярност  проект „Етюд-и-те на София“, а по-късно и закриващото парти с гост диджей.

SOHO

Арт коуъркинг пространство SOHO се отличава с богата програма и тази година със следните акценти. Стартира с отворени врати за коуъркинг, за да приключи първият ден от Фестивала с „ранното“ му откриване с джаз-фънк концерт на формация Tripple. Уикендът се заформя под знака на вкусен кулинарен SoSTREET FOOD camp, който събира любими магьосници зад скарата, тигана, черпака и котлона, докато междувременно се набират необходими за учебния процес пособия за деца на бежанци в рамките на инициативата SoEMPATHY. Подготвен е и „сериозен“ SoKIDS camp с работилници за роботи и възобновяема енергия, с пъстри издателства като Рибка и Точица и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято изложба “Отпечатъци” ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за Алтернативния тур на квАРТала - най-новия проект на Free Sofia Tour. Отново в SOHO, дигитална агенция ATHLON ще покани посетителите в света на виртуалната реалност и ще отвори диалог за това какво се крие зад термина “hackerspace”, като въвлече аудиторията в игрови модел.


SoGARDEN

FRENCH 75

Кокетният бар French 75 ще предложимузикални уъркшопи с дръм машина, диджей сетове и суинг танци на открито, дегустации на френски вина и крафт бира, както и попарт изложбата "У-хромозома" на Ралица Стоянова. Френският му съсед, ресторант L'Etranger ще поблазни сетивата на посетителите с френски деликатеси, аперитиви и коктейли.

French 75 и L'Etranger са две от двайсетте заведения в квАРТал, включени в традиционния гурме тур, преминаването на който дава възможност за съблазнителни награди от включените локации. Повече информация – на инфо точка Дом на киното.

SITO STUDIO и T Е З Г Я Х

От SITO Studio са подготвили интересни работилници по ситопечат за най-малките, а в рамките на фестивала студиото ще отпразнува своя трети рожден ден по възможно най-креативния начин – с изложба и демострационен ситопечат. Съседите им от  Т Е З Г Я Х пък ще представят изложбата на Николай Божинов „СКАРАТА.

АТЕЛИЕ ПЛАСТЕЛИН

Ателие Пластелин е подготвило интересна артистична програма, включваща фотографски изложби, театрални пърформънси и концерти. Като по-интересни от музикалните събития там се очертават лайва на THE STRAWBERRY FINS – събота от 19 часа и "СътвоРиМи" концерт пред и около ателието в неделя от 12 ч.


Снимка: Иван Шишев, Етюдите на София

ФОНДАЦИЯ ДОМА 
Дома ще преобрази вътрешността на старата Шоколадова фабрика (ул. Вашингтон 12) и ще префасонира залите в атрактивни pop-up галерии за съвременно изкуство, дизайн и мода. Из етажите на неотваряната до този момент сграда, ще могат да се видят изложбата „Гравитации около конструкцията“, курирана от Надя Тимова, шоурум и pop-up sotre от концептуална дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22, изложба и работилница с моноциклети на Галина Рьом-Рьожбек и Mini Art Foundation и др. ДОМА ще представи още изложбата „POST FAKT UP“ на стрийт артиста Драгомир Костадинов - PXRN в галерия „Гешов“, както и изложбата на младата авторка Златена Анеталз "ПоПАрти" във Фабрика ДЪГА.

MOVE.BG

Многопрофилната социо-обществено-културна платформа Move.bg, ще отвори варите на сградата на бившия хотел Прентан на ул. Сердика 20, превърнала се в архитектурна забележителност на града, и ще запознае всички заинтересовани с организациите от своята структура – Носия, Моята Българска История, Инициатива за социално израстване (ИСИ) и студио Змей - създатели на атрактивния анимационен сериал „Златната Ябълка“. Там ще се случат лекции, дискусии и различни уъркшопи. Тук е мястото отново да ви напомним да търсите специалните жълти пинчета, позиционирани пред ключови места в квАРТал и да разберете тяхната история.


PXRN2

Новата сграда на 24 часа (ул. Кирил и Методий 84) също става част от новите локации на фестивала! Там ще видим изложбата "Фрагменти от  ул. Св.св. Кирил и Методий" на фотографа Десислава Кулелиева, както и концерт на музиканта Явор Велчев - Yavi в двора на сградата в събота от 18 часа.

Столичната пожарна на 1ва Районна служба на ул. Екзарх Йосиф също се присъединява към квАРТал Фестивал 2017! Сградата ще отвори врати в петък, 15.09, и ще направи специални демонстрации с автомобилите и оборудването за всички малки и големи любопитковци.


Иван Асен 22
 

КВАРТАЛ LIVE

Дворът на Шоколадовата фабрика ще се превърне в музикална парти зона и една от най-горещите точки на фестивала, защото, благодарение на Starobrno, там ще се случат два концептуални концерта със свободен достъп и специални почерпки от оригиналната чешка бира. На 16 септември, от 19:30 лайв гиг ще направят Psych / Surf / Garage Punk първенците THE BLACK SWELLS, а ден по-късно, 17 септември, празникът на София ще празнуваме заедно с хип-хоп любимците на народа  ЖЛЪЧ/ГРИГОВОР/ГЕНА, отново с вход свободен!

kvARTal LIVE, powered by Starobrno е концепция, която има за цел да подкрепи качествената българска музикална сцена и да разкрие потенциални нови места за нейното случване.

BlackSwells, снимка: Metal Hangar
 

КВАРТАЛ НА ПОКРИВА

квАРТал Фестивал и кецовете BUZZ ще разходят всички посетители на покрива на Шоколадова фабрика, където ще се случат два изключително атрактивни проекта: в събота, 16 септември, от 17:30, иновативният и познат в цяла Европа артист Войн де Войн ще представи „Верижна реакция“ - колективно представление – пърформанс. Ден по късно, 17.09, на покрива ще се качат и застанат едни срещу други „Актьори срещу поети“ в артистична битка , в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог.   Участват добре познатите и признати Стефан Иванов,  Стефан Икога, Иван Ланджев, Иван Димитров и др., водещ Лилия Гелева.


Стефан Иванов, Актьори срещу поети

КВАРТАЛЕН ФОРУМ

Преди неделните артистично-музикални соарета, квАРТал фестивал кани всички с отношение към бившия Еврейски квартал и към София генерално, на официален форум, който ще се случи в неделя, 17 септември в Дом на киното от 14 часа. На събитието редица изявени представители от общинските власти, архитекти, урбанисти, културни мениджъри, социални активисти и др. ще представят добри практики, свързани с градското развитие у нас и Европа, ще дискутират проблемите на района на квАРТал и ще търсят взаимен диалог и начин на разрешаването им. На форума присъствие са потвърдили Васил Цолов – Кмет на Район Оборище, Арх. Здравко Здравков – Главен архитект на Столична община, Д-р Николай Венков – социолог и антрополог, изследвал Жeнския пазар, Арх. Ивайло Петков (ГРУПА ГРАД, 10 Architects), Арх. Любо Георгиев – директор на Софпроект, Калин Радулов – социален предприемач и съосновател на Абордаж, Никола Сивков – организатор на Капана Фест, Надежда Сучева от сдружение Термално-Нормално, Гергана Данева от платформата Move.bg и др.

МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИТЕ

Организацията на еврейската общност „Шалом“ ще припомни историята на Стария еврейски квартал и тази година! Софийската синагога и музеят към нея ще отворят вратите си за всички посетители на 15.09 от 16 часа. А в неделя, от 10 ч. ще се случи презентация на проф. Хени Лорер за еврейските диаспори по повод Европейския ден на еврейската култура. Традиционните турове Еврейска София пък ще върнат множеството желаещи назад във времето и ще ги разходят из ключовите точки на най-проспериращата част на София до средата на XX в.

Полският институт в София отваря вратите си и тази година в дните 16-17 септември. От  13.00, в галерията на института ще могат да се видят прожекции на промоционални филми за Полша, изпълнения на популярни полски музиканти, презентация за възстановяването на Варшава след войната, документална изложба „Известни българи в подкрепа на полската кауза“ и др.

AGBU Sofia - Общоарменският Благотворителен Съюз “Парекордзаган” на ул. Бачо Киро 29, дебютно се присъединява към квАРТал Фестивал. Той ще представи арменската култура посредством изложби графика и живопис, експозиция на традиционни арменски носии, фотографии на бележити местности на Армения, вкусни арменски ястия, традиционна музика и какво ли още не!

Специална селекция международни видео арт филми ви очаква на 16-ти септември в Гьоте-институт в София. Традиционният за Пловдив от 8 години Facade Video Festival гостува тази година за първи път в София само по време на квАРТал Фестивал 2017!

видео арт филми в Гьоте-институт

ДЕТСКА ПРОГРАМА

Богата детска програма очаква най-малките посетители на квАРТал Фестивал: тази година участие взима проекта ТЕХНОКРАТИ (в пространство SOHO) – образователен център за деца с фокус технологии. Двама квалифицирани ментори ще обучават децата и ще развиват потенциала им в посредством специални хардуери – роботи, които трябва да се програмират, сетове за извършване на химически експерименти и т.н. Съветваме малчуганите да се оглеждат и и за рикшата „Свежите приятели“ на Кауфланд, която ще обикаля по ул. „Цар Симеон“ на 16 и 17 септември от 15 до 18 часа и ще раздава свежи и вкусни плодове и други подаръци от веригата хипермаркети. Множество работилнички и атрактивни занимания очакват всички деца и традиционните локации на карето на квАРТал.

Smart Brokers застават зад тазгодишната кауза на квАРТал „Хвани се за зеленото“. Те ще облагородят градинката на ул. Симеон 58 с инициативата „Pop up garden“ със съдействието на  магазин за цветя “Nea flowers”.


Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия. Това обхваща: Дом на киното; Арт Фондация ДОМА;  SOHO - SOFIA HOLISTIC COWORKING COMPANY; French 75; Sito Studio; Т Е З Г Я Х; L'Etranger, Арх. Христина Каменова, Дружество Архитектурно наследство; GoMarvel - Creative Solutions.

За повече информация:

Facebook страница: https://goo.gl/bNXF6g

КОГА: 15 - 17 септември
КЪДЕ:
Карето между “Дондуков”, “Мария Луиза”, “Левски” и “Сливница”
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н