Акценти София Към рубрика

ФИЛМИ С КЛЕНОВО ЛИСТОКога за последно гледахте канадски филм? Ако не е било скоро, се пригответе за първите по рода си у нас “Канадски филмови дни”. Те ще представят четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки между 8 и 11 декември в Дом на киното. Сред тях са заглавия с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen”. Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на аниматора и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017. “Заради многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години, вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста студена вода, която тече на север от 49-ия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, вероятно сте прави!“, подчертава МакСорли. Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино. Теодор Ушев ще бъде специален гост на проявата и в събота, 9 декември, ще покаже за първи път у нас новата версия на „Сляпата Вайша“ във виртуална реалност. Той ще проведе и Майсторски клас, а освен това ще представи лично ретроспектива на най-интересните си и награждавани филми. Негова е и селекцията на канадски анимации, номинирани през годините за наградата „Оскар“, която ще се прожектира на 10 декември, неделя.

Петък, 8 декември

 

18:30 – Официално откриване

“Конелин: земята ни хубава”

Канада, 2016, 96 мин

Режисьор: Нети Уайлд


 

Носителят на множество отличия документален филм е истинско пиршество за очите, разказващо за необикновено кътче на света, както и политически ангажирано изследване за носителите на “прогреса”, нахлуващи все по-агресивно в девствената природа на северната част на Британска Колумбия. Филмът изучава разнообразните сили – къде добронамерени, къде недотам – които действат в момента в земите на талтанската общност сред незамърсената някога околна среда: компании, извършващи сондажи, строителни бригади, прокарващи далекопроводи, и старейшините на туземното талтанско население, които протестират и обсъждат ставащото в земята им. Талтанец, борещ се да съхрани изчезващия език на своя народ, завършва представянето на този възхитителен край. Това и означава местната дума “конелин” (“нашата красива земя”), дала заглавието на филма. Получил Наградата за най-добър пълнометражен канадски филм на Международния фестивал „Хот Докс“ през 2016, във в. “Торонто стар” Линда Барнард го определя като “Смайващ, поразително красив… Едновременно въздишка, песен и плач”.

 

20:30 – “Нели”

Канада, 2016, 101 мин

Режисьор: Ан Емон


 

Известната сценаристка и режисьорка Ан Емон (“Първа нощ”, „Нашите любими“) използва за третия си филм “Нели” – мощна драма за сексуалността и самотата – живота и потресаващите литературни творби на Нели Аркан (псевдоним на Изабел Фортие), бивша проститутка, превърнала се в авторка на бестселъри. Първият роман на Аркан “Проститутка” още с излизането си през 2001 г. печели успех както сред критиците, така и сред читателите. А множеството паралели между главната героиня, проститутката Синтия, и живота на самата Аркан на същото поприще, разпалва огромен медиен интерес. Емон изследва преливащите се една в друга самоличности на Нели, която се опитва да намери смисъл в живота, докато се превъплъщава в най-разнообразни личности: на Нели и съкровената й изповед, на Синтия – скъпоплатената компаньонка; на Мерилин – очарователната знаменитост и на Ейми – необузданата чувствена любовница. Завладяващ разказ за една блестяща, но изстрадала жена, изтерзана от мисълта за миналото си, красотата си и несигурното си бъдеще в незабравимото изпълнение на Милен Маккeй в главната роля.

 

Събота, 9 декември

 

Специален гост: Теодор Ушев

Теодор Ушев е роден в България, където става известен главно с работата си като графичен дизайнер. През 1999 се премества да живее в Монреал, където печели популярност с “Вертикал” (2003), “Су” (2004) и „Демони” (2012), , изследвайки нови визуални платформи за представяне на съдържание. „Дневниците на Липсет” (2010) с гласа на Ксавие Долан, разглежда новаторското творчество и трагичната съдба на канадския филмов режисьор Артур Липсет. Следват „Славеи през декември” (2011), „Йода” (2012 “Третата страница след слънцето” (2014) и „Кървав манифест” (2014). Най-новото му произведение  “Сляпата Вайша” (2015) е философска приказка за това колко е важно да живееш в настоящия момент.


 

11:00 – 16:00– “Сляпата Вайша”, анимационен филм във виртуална реалност

16:30 – Майсторски клас

18:30 – Ретроспектива на анимационни филми

„Тауър Бауър”, „Човекът, който чакаше”, „Царица”, „Друкс флукс”, „Дневниците на Липсет”, „Славеи през декември”, „Демони”, „Йода”, „Глория Виктория”, „Сомнамбул”, „Сляпата Вайша”, „Кървав манифест”
70 мин

 

20:30 – “Здравей, разрушителю”

Канада, 2016, 110 мин

Режисьор: Киван ФънкСмайващият игрален дебют на Киван Фънк е изтънчен филм за неизтънчената участ да си хокеен играч, който буквално си пробива с лакти пътя към професионалната лига. Тайсън Бър (Джаред Абрахамсън, носител на “Изгряваща звезда” на МФФ Торонто 2016) играе в младежкия отбор „Войните на Принц Джордж“. В ролята си на „здравото момче“ на терена, той трябва да пази по-опитните играчи. И макар да е внимателен и дори донякъде срамежлив извън терена, треньорите непрекъснато му втълпяват, че единственият начин да стане професионален хокеист е да проявява по-голяма агресивност на леда. Когато обаче грубата му игра води до тежка контузия на противников играч, Тайсън внезапно изпада в немилост и в отбора, и в лигата, и в общността, и дори в семейството си. Филмът е едновременно проницателна критика на насажданото в канадския национален спорт насилие и увлекателна драма за идентичността, мъжествеността и изолацията. Ако Ингмар Бергман беше снимал филм за хокея, той щеше да е точно такъв.

 

Неделя, 10 декември

 

16:30 – Канадски анимационни филми, номинирани за “Оскар”

97 мин

 

“Неделя”, Патрик Дойон, 2011

“Райън”, Крис Ландрет, 2004

“Разходка”, Райън Ларкин, 1968

“Когато денят започва”, Уенди Тилби, Аманда Форбис, 1999

“Майка ми изглади ризата на краля”, Торил Кове, 1999

“Улицата”, Каролайн Лийф, 1976

“Мадам Тутли-Путли”, Крис Лавис, Мачек Шчербовски, 2007

“Котаракът се върна”, Кордел Баркър, 1988

“Струни”, Уенди Тилби, 1991

“Много мило, много мило”, Артър Липсет, 1961

 

18:30 – “Профилът на Амина”

Канада, 2015, 84 мин

Режисьор: Софи Дерасп


 

Със своя поучителен разказ за Интернет, по същността си изключително податлив на измами, завладяващият документален филм на канадската режисьорка Софи Дерасп ще бъде различен за онези, които са следили медийните репортажи по темата, и за напълно незапознатите. Става дума за блог, познат като “Гей момиче от Дамаск”, наглед предлагащ размислите на лесбийка, живееща в Сирия в сегашните размирни времена. Разказът, започнал като любовна история онлайн, полека-лека прераства в коментар за идентичността в информационната ера. Със своето изплъзващо се, сръчно изтъкано повествование, филмът на Дерасп ще намери своя аудитория сред зрителите, които харесват интригуващите истории.

 

20:30 – “Следотърсачи”

Канада, 2016, 94 мин

Режисьор: Захариас Кунук

 

Новият филм на Захариас Кунук (сценарист и режисьор на получилия признанието на критиците епос “Атапарджаут, бързият бегач”, който печели “Златна камера” в Кан и бързо се превръща в международен хит) е ескимоска версия на знаковия едноименен уестърн на Джон Форд от 1956 г. Пренасяйки разказа за отвличане и мъст от прашния американски Запад в безбрежните заснежени простори на канадската част от Арктика, творбата се разгръща около завърналия се у дома от успешен лов на карибу Куанана, който заварва ужасяваща гледка. Докато го е нямало, някой е нападнал иглуто му, отвлякъл е жена му и дъщеря му и е избил останалите му роднини. Воден от духа-помощник на баща си – един налудничав образ на име Калулик – той тръгва на път през ледената и наглед безкрайна арктическа пустош да си върне съпругата и дъщерята и да отмъсти на извършителите на чудовищното престъпление. Едно незабравимо пътешествие.

 

Понеделник, 11 декември

18:00 –„Това е само краят на света”

Канада, 2016, 97 мин

Режисьор: Ксавие Долан

(София Филм Фест за учащи)


 

Писател се завръща в родния си град след 12-годишно отсъствие с намерение да съобщи на семейството си за предстоящата си смърт. Но трупаните обиди скоро нарушават предначертания от него ход на събитията през предстоящия следобед, развихрят се истерии и разправии, подклаждани от самотност и съмнения, а всеки опит за проява на съчувствие се проваля поради неспособността на хората да слушат и обичат.
Носител на Голямата награда на журито в Кан 2016, с поредица от отличия от националните филмови награди на Франция и Канада – Сезар и Canadian Screen през 2017-та. 


20:00 –„Това е само краят на света”

Канада, 2016, 97 мин

Режисьор: Ксавие Долан

 

Писател се завръща в родния си град след 12-годишно отсъствие с намерение да съобщи на семейството си за предстоящата си смърт. Но трупаните обиди скоро нарушават предначертания от него ход на събитията през предстоящия следобед, развихрят се истерии и разправии, подклаждани от самотност и съмнения, а всеки опит за проява на съчувствие се проваля поради неспособността на хората да слушат и обичат.

Носител на Голямата награда на журито в Кан 2016, с поредица от отличия от националните филмови награди на Франция и Канада – Сезар и Canadian Screen през 2017-та.


КОГА: 8 - 11 ДЕКЕМВРИ
КЪДЕ: ДОМ НА КИНОТО


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н