Акценти София Към рубрика

ГРАФИТИ ТУРИСТИ

 

Цветан и Николай Бизеви, Христина Барева и Йохана Траянова са гидове в една от най-откритите и отворени за посетители галерии в София - тази на уличните графити. Може и да нямаме свой Банкси, но определено имаме какво да покажем на заинтересованите от този вид улично изкуство. Това е и фокусът на “София графити тур”, в който с помощта на гидовете може да обиколите най-интересните и впечатляващи произведения на местните артисти, да получите не само любопитна информация за тях, но и един нов, много по-разчупен, необикновен и неочаквано забавен поглед към столицата ни. 

 

 

 

ЗАЩО БИХТЕ ПРЕПОРЪЧАЛИ ГРАФИТИ ТУР В СОФИЯ? 

Графитите и стрийт арт изпреварват времето. Ако една творба на художник, артист, дизайнер трябва да се види в определеното за това пространство, то улуците са изложбените зали на графити райтърите. Графити са дръзки. Изкуството на крайните квартали е превзело центъра. Ние представяме тази смелост, екстравагантност и креативност на гостите и жителите на столицата.  

 

КОЕ ГО ПРАВИ ПО-ИНТЕРЕСЕН, АКО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ ГРАФИТИ КУЛТУРАТА КОНКРЕТНО?

Графити културата разглежда града като игра. Важно е колко парчета ще имаш, къде и как са направени. Няма как да знаеш за това, ако не се занимаваш с графити. Графити обиколката разказва за историята на стрийт арт и графити културата в световен и локален мащаб. Всеки гост си тръгва с обoгатен графити речник и поглед, който вижда и разчита графитите, а не ги приема само като част от средата. 

 

 

КАК ПОДБИРАТЕ МЕСТАТА, НА КОИТО ВОДИТЕ ЖЕЛАЕЩИТЕ?

Локациите на София графити тур са в централната част на града и са както познати, така и скрити от погледа. За да открием уличното изкуство най-често се налага да гледаме в ниското.

 

КАКВО Е СПЕЦИФИЧНОТО И НЕПОВТОРИМОТО ЗА ГРАФИТИТЕ НА СОФИЯ?

Концентрацията на графити за размерите на града е впечатляваща. Графитите са навсякъде и това определено е неповторимо за София. Тук може да видиш всичко - от цели изрисувани сгради до малки стрийт арт стикери.

 

ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ГРАФИТИ РАЙТЪРИ?

Делим райтърите на такива, които се занимават с легални поръчки и противоположните - бомбъри, които рисуват нелегално. Харесваме Nasimo, Bozko, 140 ideas, както и Хроме, Моre, Poze, Texas, Акеs и още много имена от стените. 

 

КОИ СА МЕСТАТА, НА КОИТО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ИМА ПОВЕЧЕ/ ПО-МАЛКО ПОДОБНО УЛИЧНО ИЗКУСТВО?

По-малко - единствено около националните институции. Повече - навсякъде другаде. 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н