Акценти София Към рубрика

Съботно "Изкуство и политика" в семинар и пърформанс


Визия "Изкуство и политика" / кредит: © Мария Наблатанова
В предпоследната събота на ноември Гьоте-институт ще предложи още две събития от програмата „Изкуство и политика“, която бе открита в края на октомври в галерия "Структура" с изложба със същото заглавие. В нея бяха представени произведения от колекцията на Германския институт за межуднародни отношения на едни от най-големите имена на германското изкуство на XX век като Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер, Хана Хьох и Гюнтер Юкер. Изложбата е съпътствана и от паралелна програма със семинар и лекция-пърформанс, които ще се състоят в предпоследната събота на ноември и са организирани от Гьоте-институт. 

 

Бояна Кунст / кредит: © Nada Zgank
Първото събитие е с участието на едно от най-ярките имена на философията и теорията на пърформанса – Бояна Кунст. Тя се занимава с философия и драматургия, изнасяла е лекции в университети в цяла Европа, има редица публикации и книги, а в момента е ръководителка на международната магистърска програма „Хореография и пърформанс“ в университета в Гисен – едно от най-важните средища за съвременен танц и пърформанс в Германия, а и в международен план. 


В програмата „Изкуство и политика“ тя ще се включи с лекция, в която ще говори за понятието „грижа“ през призмата на феминистката теория. Нейното участие е съпроводено от лекция и последваща дискусия с Боян Манчев – добре познат в България, Европа и Япония със своите философки трудове и артистична работа с колектива „Метеор“, на който е съосновател. В лекцията си Манчев ще обърне внимание на понятието за революция и революционно изкуство. Боян Манчев / кредит: © Boryana Pandova

Лекциите на двамата философи ще се проведат онлайн на английски език и с безплатен достъп на живо на 21 ноември от 14 ч. в YouТube канала на Гьоте-институт тук, след което двамата ще влязат в разговор, в който и публиката ще може да се включи с въпроси. 


По-късно вечерта на същия ден ще завърши със събитие на живо от 18:30 ч. в галерия "Структура". Това е пърформънсът „Анна – палиндром на поведение“ на Войн де Войн, едно от най-ярките присъствия в българското съвременно изкуство и пърформанс в момента и основател на пространството „Етер“ в София, както и на фестивала Sofia Art Week.

 

Войн де Войн / кредит: © Voin de Voin
Специално за изложбата „Изкуство и политика“ той създава пърформанс, в който се занимава с темите за историята и междупоколенческата травма, изхождайки от собствената си биография и примера на баба си Анна, която заради политическите си възгледи завършва в затвора през 30-те години на миналия век. Събитието в галерия „Структура“ е със силно ограничен капацитет, но ще бъде излъчвано на живо в YouТube канала на Гьоте-институт
тук.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н