Акценти София Към рубрика

КАРТИНИ НА ФИЛМОВА ЛЕНТА


„Да обичаш Винсeнт“, реж. Дорота Кобела и Хю Уелчман

„Не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си.“, пише Ван Гог в едно свое писмо дни преди мистериозната си смърт. Вдъхновени от писмата и картините на великия холандски артист, художници и аниматори обединяват креативни сили, за да нарисуват на екран историята на живота и смъртта на гения Винсeнт. Повече от 100 художника от цял свят (включително и българката Елизабет Христова) създават първия в историята на киното пълнометражен филм, изрисуван ръчно с над 62 000 маслени картини. Сюжетът а ла филм ноар е вдъхновен от писмата, които художникът не спира да пише до смъртта си. Дотогава не спира и да рисува. И ако досега не сте имали щастието да видите на живо някоя от магичните творби на Ван Гог, изложени в реномирани европейски галерии, доверете се на магията на киното и подарете този визуален празник на сетивата си. Не пропускайте „Да обичаш Винсeнт“ като част от програмата на Киномания.


„Въртележката“, реж. Уди Алън

В доброто кино всеки кадър е картина, която заслужава да бъде окачена в рамка. Една безкрайна и пъстра поредица от картини ще ни представи 31-вото издание на Киномания от 16 до 30 ноември в София. Както традицията вече повелява и тази година кинофорумът ще бъде открит с българска лента.
„Безкрайната градина“ е дебютният филм на театралния режисьор и бъдещ директор на Националния театър на Тулуза Галин Стоев. Друга утвърдена вече традиция на кинофестивала е да представя новия филм на Уди Алън пред българска публика. „Въртележката“ разпалва драматични страсти сред колорита на един увеселителен парк в Кони Айлънд през 50-те години. И тук картините в кадър няма да са изключение, тъй като Алън отново се е доверил на легендарния Виторио Стораро за операторското изкуство. “Когато правите снимка, рисувате картина или създавате филм, и използвате някакъв вид светлина или определен цвят, вие изпращате послание.“, казва Стораро. Други двама добри разказвачи на визуални истории - режисьорът Терънс Малик и трикратният носител на „Оскар” за операторско майсторство Емануел Лубецки, споделят своите послания за творчеството, връзките и хаоса в модерния свят. „От песен на песен“ въздейства не само визуално, но и музикално. Освен начинаещите „певци“ Райън Гослинг и Руни Мара, във филма се появяват и истински икони като Пати Смит и Иги Поп. Музикалните портрети присъстват осезаемо сред картините на кинофестивала. Ленти като „Buena Vista Social Club: Adios“, „Да преследваш Джон Колтрейн“, „Джанго“, „Далида“, „Ела Фицджералд: струва си да живееш“ са само част от превъзходната  музикална селекция, на която ще можете да се насладите."Формата на водата", реж. Гийермо дел Торо 

За любителите на научната фантастика режисьорът Гийермо дел Торо рисува една по-необичайна визия на „Формата на водата“. Филмът е „зашеметяващ коктейл от научна фантастика, ужас и готически романс, подправен от впечатляващата операторска работа на Дан Лаустсен и хипнотичната музика на Александър Деспла“.
Спираме дотук, защото визуалните истории в програмата на Киномания са безкрайни и ще ви оставим удоволствието да се изгубвате и намирате из тази вълшебна градина, водени само от картините и техните майстори.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ФРЕНСКИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ПО ВРЕМЕ НА КИНОМАНИЯ


КИНОМАНИЯ
16 - 30 НОЕМВРИ

 

 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н