Акценти София Към рубрика

Консумирай ме, София

 
София Димов / Източник: Credo Bonum

В ритмичния бийт на нощния живот, в неоновата светлина на моловете, с повърхностите на предмети и обекти за бърза консумация усещанията на младото поколение, които изкуството на София Димова изразява, преминават от еуфория към самота и болка. С изложбата си Consume Me тя прави безпощаден разрез на ценностите в съвременния живот, без да го съди, а регистрира само тъгата и загубата.

За целта авторката създава специално за галерия Credo Bonum серия от големи по формат картини и обекти, в които изображенията, макар и нарисувани в класическата живописна техника — масло върху платно преминават през различни трансформации. Тяхната предистория е фотография, сведена от компютър до черно-бялата схематичност на шаблона. Изходните снимки са запечатали лични моменти, ситуации от нощния живот и загатват за порок и загуба на мяра. Зрителят е поставен пред пределно ясни очертания на образа, в които нюансите и сивите тонове не съществуват. В друга серия от работи тя използва материали и предмети, натоварени с допълнително символично значение. Черното кадифе и безопасните игли недвусмислено отпращат към артикулирането на женското и женствеността като биография, като себеусещане, но и като клиширан модел на поведение, като образ на консумация. Отлетите от различни материали предмети — отпадъци от нашата ежедневна консумация като кенчета от “Кола-Кола” и хартиени торбички са натоварени по подобен начин с комплексно значение.

София Димова (р. 1996 г.) е мултидисциплинарен артист. Родена е във Варна и завършва Академия Минерва (Грьонинген, Нидерландия) със специалност „Изящни изкуства” през 2019 г., а в момента е и активна част от екипа на новооткритото културно пространство "РеБонкърс" във Варна. В своята практика съчетава различни материали и техники, които ѝ помагат да създава взаимовръзка между личните, фундаменталните и социополитическите проблеми, търсейки съдържанието и посланието отвъд класическата естетика. Визуалният език, с който говори, е остър и директен и следва своя собствена логика. След завръщането си в България през 2020 г. участва в десет групови изложби, сред които Sofia Art Week, АРТ СТАРТ по покана на Кредо Бонум и Гьоте Институт, групова изложба в Мюнхен заедно с Войн де Войн, Михаела Лакова и Лола Гьолер, “Dualism II”, организирана от ONE Gallery, както и две самостоятелни изложби. 

 
КОГА: 2 - 18 юни
КЪДЕ: Галерия Credo Bonum, София

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н