Акценти София Към рубрика

ЛИТЕРАТУРНИ ПЕТ


Не е случайно, че наричат квартал Петржалка в Братислава бетоновия остров. Построен е през 60-те години върху няколко острова на Дунав, свързан с Братислава с пет моста и оттогава е най-гъсто населеният квартал на столицата. Братиславският "Люлин" е основен литературен топос в книгата "Кафене Хиена" на Яна Беньова - гост в програмата на фестивала през декември.


Преди пет години на българския културен небосвод (а физически – в НДК) изгря Софийският международен литературен фестивал. Той се появи, за да запълни липсващата ниша на голямо и международно литературно събитие, което да се провежда в столицата. Традиционният Панаир на книгата отдавна присъства в културния календар, но той не е литературен фестивал. Неговите цели са различни. Асоциация „Българска книга” беше наясно с този пропуск и не се колеба дълго, преди да го запълни. Тази година в петото си издание фестивалът фокусира внимание към страните от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария и Чехия). Той отново върви паралелно с Панаира на книгата и по традиция основна негова територия ще бъде Мраморното фоайе в НДК.
Между 12 и 17 декември там ще се срещнем с 12 писатели от международната програма (по три от всяка държава), както и с над 40 български автори и 21 модератори. И това е само част от амбициозната програма на фестивала. Ние очакваме с интерес дискусията с български писатели, посветена на една от видимите литературни тенденции през изминалите години – все по-качественото самопубликуване на автори, за което вече открито се говори като за бизнес. В темата ще ни въведат Алекс Ненов, Ралица Генчева и Деси Нико.


"Митически песни. Българско народно творчество", Издателство Ерове,  илюстрация от Албена Лимони и Костадин Кокаланов

Ще се срещнем и с млади български илюстратори, които ще разкажат защо работят предимно с чуждестранни издатели и какви са причините сравнително рядко да виждаме работата им в България. Друг интересен разговор ще бъде посветен на дисидентската литература, а паралелно с това събитие на 14 декември ще можем да разгледаме и изложбата „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“. Традиционно международната част на фестивала ще ни даде възможност да видим на живо едни от най-актуалните писатели от страните на фокус. Малките читатели също няма да бъдат пропуснати, фестивалът предлага и програма за деца, която включва четири ателиета и работилници за деца.


КОГА: 12 ДЕКЕМВРИ - 17 ДЕКЕМВРИ
КЪДЕ: НДККалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н