Акценти София Към рубрика

Литературни срещи с още нещо

 


Най-новата поредица от събития на фондация “Прочети София” се казва “Литературни срещи” и ще започне достатъчно гръмко, че да ни накара да очакваме с нетърпение следващите ѝ издания до края на годината.

Първото предстои на 10 и 11 юни в “Топлоцентрала” и негов почетен гост ще е носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. Олга Токарчук (Полша). На 10 юни от 19 ч. тя ще проведе разговор с писателя Георги Господинов, в който ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, техните социални, граждански и политически позиции, като ще бъде отделен и час за разговор с публиката.


Олга Токарчук / Фотограф: Jacek Kołodziejski

Втората част на 11 юни ще е с продължителност от около 7 часа (от 18 до 1 след полунощ), а в срещата, освен Токарчук, ще се включат още Боян Манчев, Владия Михайлова и Александър Попов, за да говорят за границите на изкуствата. Вечерта ще е като лабиринт от различни елементи като тематични интерактивни зони, Мястото за превод, книжарница, инсталация на Мария Налбантова, камерни литературни четения с поети и писатели, видео триптих на Ралица Тонева и Спартак Йорданов, изложба на Таня Минчева и единственото представяне на театралния пърформанс на режисьора Марий Росен с участието на Александър Митрев и Жана Рашева, в който са включени текстове от “Чудати разкази” на Олга Токарчук. По идея на Росен ще е и интерактивната инсталация “Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката, а цялостната визуална среда в пространствата ще е дело на сценографите от творческия тандем “Съпромат” — Михаела Добрева и Борис Далчев.

Акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов, ще е поезията и включва стихотворения на поетите Илко Димитров, Радослав Чичев, Цвета Софрониева, които публиката ще чуе с гласовете на Елена Димитрова, Цветан Алексиев, Юлиана Сайска и заедно с музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. 

Част от проекта "Книгоразделите" на Мария Налбантова

 

Фондация „Прочети София“ организира отново и формата „Бързи (някога наричан – литературнисрещи“, който този път може да включва участници и от области извън литературата. Тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време със Стефан Иванов, Владимир Полеганов и Стефан Русинов и др. ще бъде единственото събитие със задължително предварително записване.

Всички елементи от “Литературни срещи” трудно могат да бъдат описани и разказани накратко, но обединяващо в идеята е, че всички те започват, провеждат се и приключват едновременно, така че всеки от публиката ще трябва да прецени и избере кога, дали и на какво би искал да присъства, а през останалото време на разположение ще е и Литературен бар и много време за разговори с и за различни автори и литератури. 

Юнското издание ще завърши с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades, а вече острим уши и очи и за предстоящото през ноември, което отново ще е “Топлоцентрала”, но в съвсем различен формат.

Билети за втората вечер на “Литературни срещи” се предлагат в мрежата на ePay Go и цена 15 лв..

 
КОГА: 10 И 11 юни
КЪДЕ: РЦСИ “Топлоцентрала” 
 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н