Акценти София Към рубрика

МЕСТА НА УДОВОЛСТВИЕТО


Мартин Пенев, НДК, 2016, дигитален колаж

В последния ден на октомври The Fridge и екипът на мултидисциплинарния проект „Мултиполис“ откриват изложбата „Места на удоволствието“ в Софийска градска художествена галерия.

„Места на удоволствието“ изследва различните образи на София, като не се свени да обходи и най-тъмните й улички. С това ни предлага за преосмисляне алтернативните теми на градското пространство – от нощния живот и удоволствието до социалните проблеми на крайните квартали, от видимостта на фасадите до невидими субкултурни практики като круизинг-а. Изложбата, курирана от Стефка Цанева, обобщава двугодишната работа на интересна група от визуални артисти, изкуствоведи, социолози, музиканти. В нея ще видим живопис, фотографии, инсталации, видео и звук от артисти, участвали в проекта, от техните ментори, както и творби от фонда на СГХГ. Сред авторите са Василена Ганковска, Антоанета Гълъбова, Ивайло Динев, Любомир Игнатов, Илияна Кънчева, Минá Минов, Петър Минчев, Павел Найденов, Мартин Пенев, Миряна Тодорова, Коста Тонев, Мария Цанева, Вълко Чобанов.


Илияна Кънчева, „Човекът с гълъбите“, 2013, аналогова фотография, 50x70 cm

„Мултиполис“ започва с отворена покана към млади художници, музиканти и теоретици от хуманитарните специалности. Те работят с художниците Лъчезар Бояджиев и Красимир Терзиев, социоложката Лея Вайсова, философа Димитър Божков и музиковеда Илия Граматиков, а всеки от участниците избира специфичен аспект на града. Така на картата се очертават и основните теми, проблеми и локации – квартал „Христо Ботев“, Студентски град, парковете и местата за отдих, алтернативните сексуални практики. Докато някои от авторите избират конкретно място, други се спират на определен феномен, а трети се вглеждат в средата около себе си, в хората и взаимодействието им с града. „Мултиполис“ поставя акцент преди всичко върху творческия и изследователския процес и взаимодействието между артисти и учени, като оставя проекта с отворен финал и без предварително зададени крайни срокове и очаквани резултати. Централната тема за удоволствието е разпозната както в детските игри на улицата, така и във воайорството и хазарта, във визуалната наслада от архитектурата на Стара София, но и на панелния квартал.


Илияна Кънчева, Зона Б-5, 2012, аналогова фотография, двойна експозиция

В своеобразната „класна стая“, която са подготвили в пространството на  Софийска градска художествена галерия, посетителите могат да разгледат документация от работния процес на „Мултиполис“ и от участието на гостуващи художници от Германия, както и видеа, текстове и книги, посветени на града в изкуството, философията, социологията, антропологията и музиката.

 

КОГА: 31 октомври - 26 ноември
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н