Акценти София Към рубрика

МЕТЕОР - ОТ 10 ГОДИНИ, ДО КРАЯ НА СВЕТА


"Пиеса за умиране", снимка: Иван Дончев

Ако перифразираме Боян Манчев, ще кажем, че „Театърът е материя, обратна на всяка пустота”. Подобно на облакът, „той е актуалност, устояваща в промяната.”

„Метеор” е явление - в небесния купол, но и на съвременната българската сцена. Десет години е периодът, за който философията и визията на Ани Васева, Боян Манчев, Леонид Йовчев, Галя Костадинова и всички останали забъркани в този проект, се превърна в еталон за модерна естетика и критическо мислене. През февруари предстои „метеорен дъжд” в чест на юбилея. Театралният маратон ще започне на 11 февруари и ще завърши на 21-ви този месец. Ще се играят последователно „Малдорор”, „Тотална щета”, „Лъвкрафт”, както и „Пътуване към Ада” и „Убиецът и блудницата", чиято премиера беше в края на миналата година, като централна част от юбилейната програма.


"Лъвкрафт"

В метеорните чествания ще станем свидетели и на премиерата на книгата с театрални текстове на Ани Васева и Боян Манчев, лекция на прочутия японски философ Ясуо Кобаяши на тема „Идната философия. Завръщане към sophia [мъдростта] ”, както и на среща-дискусия „Vierte Welt - театър отвъд проекта“, посветена на съвременния театър и институционално-политическите му измерения, на влиятелния немски режисьор Дирк Сислак.


"„Облаци. Философия на свободното тяло"

Книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ събира всички текстове на представления на Метеор, писани от Васева и Манчев, между които „Пиеса за умиране”, „Болен”, „Франкенщайн”, „Фаетон”, „Пиеса за теб”, „Львкрафт”, „Пътуване към ада”. Тя представя и два непоставени текста - „Камъкът“ и „Вакханки“, както и „Изверги: Манифест за нечовешки театър“. Трите тематични ядра, около които са организирани текстовете - „Новото тяло“, „Изверги“ и „Непоправимото“, отговарят на търсенията, в които „Метеор” упорства през последното десетилетие: въобразяването на нови, невъобразими (художествени, политически, екзистенциални техники), а оттам - метаморфозата на тялото и субекта, безформената фигура на чудовището - непонятна, но възбуждаща форма на живот с нечовешки сексапил, (не)обратимостта на времето.


Ани Васева, снимка: Бояна Пандова

МЕТЕОРНИ ДНИ
февруари 2018, програма:

11 февруари - „Малдорор”, представление - 20.00 часа, Кино Влайкова, ул. Иван Асен II

12 февруари - „Идната философия. Завръщане към Sophia” – лекция на Ясуо Кобаяши, организирана от НБУ и Боян Манчев – 14:00-16:00 часа, Галерия УниАрт, НБУ, ул. Монтевидео 21

12 февруари - „Убиецът и блудницата", представление - 19:00 часа, Нов театър НДК, НДК

14 и 15 февруари - „Тотална щета”, представление - 19.30 часа - ДНК, НДК, бул. България 1

15 февруари - „Vierte Welt – театър отвъд проекта“ – среща-дискусия с Дирк Сислак, Ани Васева и Боян Манчев, организирана от Гьоте-институт България и Метеор - 17.30 часа, Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1

16 февруари - ПРЕМИЕРА на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ – 18:00 часа, Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37, Специален гост: Дирк Сислак

16 и 17 февруари - „Лъвкрафт”, представление – 19:30 часа, Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37

19, 20 и 21  февруари - „Пътуване към Ада”, представление – 19.30 часа - ДНК, НДК, бул. България 1
"Пътуване към ада", снимка: Свобода Цекова

* Преди спектаклите на място ще могат да бъдат закупувани книгите на МЕТЕОР: „Що е то съвременен танц“ от Ани Васева, „Облаци. Философия на свободното тяло“ от Боян Манчев, „Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз, „Ролята на учените в културния и политическия живот на традиционна Корея“ от Яна Манчева и „Пиеса за теб“ от Ани Васева, както и новоизлязлата „Метеор. Избрани театрални текстове” на Ани Васева и Боян Манчев.


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н