Акценти София Към рубрика

Музика на светло и на тъмно

 
 
Dead Man's Hat / фотограф: Виктория Михалкова

През юни и юли екипът на Koncerti.bg започва две от любимите си инициативи за годината — конкурса Music Elevator и платформата Unseen Scene, с която поема в напълно нова посока, потапяйки добре познати имена в тъмнината, от която музиката да изплува по нов и нестандартен начин.

Визия: Мария Белева

През 2021 г. конкурсът Music Elevator бе спечелен от групите КАКЕ, Desperate Doughters и Red Light District Project, които заедно с Attaxic и Second To None показаха, че под повърхността на популярната сцена у нас се движат нови течения, с които се надигат силни вълни и тези 5 банди са доказателството за това. Година по-късно избраниците на Music Elevator продължават да са под крилото и менторската подкрепа на журито в конкурса. Desparate Daughters са в студиото на Иван Шопов (COOH, Balkansky) за микс и мастъринг на първия им албум, Петър Димитров (A to Jazz) очаква Red Light District Project да открият фестивала му тази година, а промото на албума КАКЕ ZLE през май съвпадна с концерта на Dead Can Dance и всички знаем къде беше Цветан Цветанов (Alarma Punk Jazz) през онази съботна вечер. Всичко това се случва, докато новото издание на Music Elevator чука на вратата и всеки момент ще бъде обявено на страницата на Koncerti.bg заедно с всичко предвидено за настоящата година, което е достатъчен повод всички заинтересовани групи и изпълнители да го следят за подробности.

Визия: Мария Белева

В това време се пече и другата им свръхлюбопитна и нова платформа Unseen Scene — поредица от концерти на тъмно, сетивни преживявания и инсталации, късометражни видео дневници, която се реализира със Съюза на слепите в България, “Топлоцентрала”, Inner Theater и музиканти от независимата сцена. Идеята на проекта е да обърне представите за социално ангажирани платформи и вместо направен ЗА незрящи, той се прави ОТ незрящи, за да покаже на всички нас какво пропускаме в увереността си, че виждаме всичко. Серия от събития и игра със сетивата очаква всеки, който се осмели да прекрачи прага на познатите си възприятия, да остави там предразсъдъците си и да се потопи в пространство, където няма нищо и можеш да откриеш всичко… Концертите на тъмно, които предстоят на 4 и 5 юли в “Топлоцентрала”, ще ни дадат възможност да слушаме с всички сетива (освен едно) Dead Man’s Hat и Leena и по този начин да опипаме границите на възприятията си и да изберем кои лимити да спазим и кои да прекрачим.

Leena / фотограф: Anna Krenkel

Това ще бъде нещо напълно ново не само за екипа на Koncerti.bg, но и за публиката. За фината настройка на сетивата ще се погрижат Inner Theater, a Вики и Христо Михалкови ще запечатат как тъмнината се превръща в пространството, в което този експеримент се случва и поставя началото на истории, които предстои да бъдат доразказани с втората порция подобни концерти през есента.
 
За подробна информация следете сайта и Фейсбук страницата на koncerti.bg
 
 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н