Акценти София Към рубрика

НЕПРЕДСКАЗУЕМО МИНАЛО


 "Ето ме"


От днес до 29 октомври в галерия "Васка Емануилова" можете да разгледате първата самостоятелна изложба на Радостин Седевчев (с куратор - Владия Михайлова), в рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи”. Изложбата "Непредсказуемо минало" веднага привлече интереса ни с това, че смело навлиза в една малко изследвана територия в изкуството в България - тази на художествената работа с документа. В нея ще откриете работи, създадени през последната една година, които дават нова перспектива върху нагласите за памет и актуалност, като поставят въпроса за осмислянето на връзките с миналото и с възможностите за нови гледни точки в настоящето. 

"Какъвто Ганди такъв и синът"

 

През последните години жанрът "намерена фотография" вече си проправя път и из нашите географски ширини благодарение на автори като Тихомир Стояновплатформата за фотокниги “ПУК! и гостуващи "търсачи на истории" като Жан-Мари Дона и Тома Суван. В основата на произведенията на Радостин Седевчев също стоят намерени на битака или изхвърлени предмети, образи, текстове и други „неща”, които хората възприемат като непотребни: стари снимки и картички, кръщелно свидетелство, тетрадка с вересии. Тези "никомуненужни" остатъци се прерисуват, доизмислят, оцветяват, композират и рамкират, превръщайки се не просто в художествени творби, но в анонимни микро истории за различни човешки животи.


"Кавър"

Сред тях са непознати хора, занимавали се с различни, банални и всекидневни неща. Отсъстват големият разказ и важният, общозначим препрочит на миналото, който е заменен с простия жест на поглед към историята в човешки размер. На фокус са непрестанно вглеждане в дребното, в незначителното, което всеки може да разбере и осмисли за себе си. За Радостин Седевчев "документ може да представлява всичко; всеки случаен обект, всяка бележка могат да се превърнат във фундамент, от който да се развие определен разказ или история". 


"Нормални части"

Радостин е от младите имена на съвремената визуална сцена, които следим с жив интерес. Творческият му път минава през Националната художествена академия (специалност „Стенопис”), Университета Глиндор, Уелс и Университета за изящни изкуства (HfBK) в Дрезден. Стилът му е лесно разпознаваем, заради страмежа му да използва различни медии, а обединяващият елемент в творчеството му е работата с намерени изображения, архивни документи, книги и обекти. Фокусът на по-голямата част от артистичните му търсения е паметта, но не като просто документиране на редица спомени или ситуации, а като "изследване на менталността на този феномен, компресирането и декомпресирането на спомените, грешките и непоследователностите в тях". „Непредсказуемо минало” е първата му самостоятелна изложба. Не я пропускайте, защото сме сигурни, че след нея ще следите бъдещите му изяви с нетърпение.

КОГА: 10 - 29 октомври
КЪДЕ: галерия "Васка Емануилова"Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н