Акценти София Към рубрика

NO STARS AT ALLЛили Илиева  е талантлива и инакомислеща джаз певица, която за кратко време си извоюва репутация на умен и овладян вокалист, както и на интересен и изненадващ творец. Освен, че често концертира със своята група от първокласни музиканти “Минимум квартет”, тя е и преподавател по пеене, и създател на системата “Психология на пеенето”. 
Дебютният албум  на “Лили Илиева и Минимум Квартет”, се нарича “No Stars At All” и съдържа авторски композиции, сътворени от нея и музикантите от квартета. Аранжиментите на песните също са дело на всички от бандата, а те са сред най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена - Димитър Льолев - саксофон, Александър Логозаров - китара, Борис Таслев - бас и Борислав Петров - барабани
Повечето теми в албума са били мислени като инструментални, но с появата на текстове, се превръщат във вокални. Те са на английски език, написани от Лили с философски и поетични образи, думи, които подчертават модерния и абстрактен характер на някои от композициите.
Целият албум съдържа седем песни, а основната пиеса в проекта, дала име на албума “No Stars At All” е на певицата - и музиката, и текста. Тя е отличителна със своята нестандартна тема и вътрешна драматургия - съвременна, модерна, отвъд клишетата и очакванията. Такава е цялата музика в продукцията на младите и смели артисти, решени да прекосяват границите между жанровете и дефинициите, търсейки нови музикални територии. Те са истински откриватели, които умно и със страст разговарят през музиката си помежду си, а и с нас - слушателите, за живота такъв, какъвто го виждат - противоречив, контрастен, многолик. Не подхранват ничии илюзии, а са истински и честни с публиката си: “After the clouds there comes light. Out of the light there comes life. You never know what’ll follow. What will be your life tomorrow with no stars at all...”


Снимка: Елена Ненкова

Преди да се отдаде на активната си певческа кариера Лили Илиева трупа сериозни знания в Консерваторията “Принц Клаус” в Грьонинген, Холандия. Там тя се учи от прочути джазмени, сред които Ралф Питърсън, Джон Клейтън, Алекс Сипиагин. Именно в Консерваторията тя среща и своите колеги от бъдещия “Минимум квартет” , които са възпитаници на същото училище. Това, което истински ги събира е близкият им музикален вкус, разбиранията и философията им за съвременна музика, любовта им към джаза, минимализма и всички проявления на съвременното изкуство отвъд мейнстрийма. Това, което самата Лили Илиева признава е, че всички те се опитват да създават музика без очаквания -  така границите изчезват.
 
Премиерата на албума е на 23 юни от 22:00ч в “Студио 5”.
Повече информация търсете в www.lillyminimum.comКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н