Акценти София Към рубрика

ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА


живопис: Борис Делчев / снимка: Иван Коловос

Есенните листа, покрили безразборно земята, неусетно насочват стъпките ни към закритите пространства, където безразличието и леката апатия на есента, не се усеща така натрапчиво. Поглеждаме към културния афиш и се спираме на програмата на ДНК за предстоящия сезон. Началото е поверено на две премиерни представления на Ани Васева и шеметния ѝ екип от "Метеор".

4 и 5 октомври от 19:30 ч. са първите дати на спектакъла „Пътуване към ада”, с фантастичните (буквално и преносно) текстове на професора по философия Боян Манчев (за справка вижте „Облаци. Философия на свободното тяло”). Освен очакваната актьорска интерпретация на Леонид Йовчев, в постановката участват още – Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов, музиката е поверена в ръцете на някой друг, а на титана Косьо Марков.

„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си. 
Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като не-обходимост."„Адът не предстои. Адът вече се е случил. Адът е тук и сега.” – така авторите представят идеята си. А дали „Пътуване към ада” е визуална поема, поетическа фантазия, театрална оратория, всичко това накуп или нищо друго освен пътуване към себе си, проверете сами. Няма по-подходящ момент от настоящия.

КОГА: 4 и 5 октомври от 19:30 ч.

КЪДЕ: „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс” в НДК


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н