Акценти София Към рубрика

ПЕПЕРУДИ НА ПРЕХОДАС тъмни дрехи и кубинки, осемдесеттарският дух се „нанася” във Водната кула в кв. Лозенец, вече, Галерия +359. Не е нужно да „набираш” България от най-първите години на прехода, за да се озовеш 30-тина години назад, в емблематичното каре – кино „Дружба” – „Кравай” – „Аптека” – „Калното”, изложбата на Боряна Венциславова „Ние сме част от колекция”, ще те пренесе там моментално.

Събитието е важен акцент от културната програма на Австрийското посолство за 2017 година, тъй като Боряна живее и работи в страната от години. Фондация ДОМА е инициатор на експозицията, курирана от Вера Млечевска, която определя проявата по следния начин: „Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”.”В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави лична и обществена  равносметка на прехода. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, се сливат с галерийното пространството на водната кула, в личен разказ за 80-те и 90-те.

Организаторите са се постарали да създадат абсолютно автентична среда, затова и музикалното оформление е поверено на емблематичния Виолетов Генерал – Джули. За познавачите не е тайна и препратката към култовата банда Нова генерация и песента „Част от колекция”. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12. Кои „пеперуди” отлетяха и кои останаха в колекцията, елате на 13 септември да се преброим. A на 30-ти септември от 18:30 ч., посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията и концерт на Виолетов Генерал.

 

КЪДЕ: Галерия +359, Водната кула, кв. Лозенец, София

КОГА: 13-ти септември - 22-ри октомври

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н