Акценти София Към рубрика

ПОЛИТИКА ДА ПРЕДЛАГАШ, КУЛТУРА ДА ТЪРСИШ“Политики на предлагането
, култури на търсенето” е името на дискурсивния уъркшоп, за участие в който Гьоте-институт България обявява отворена покана към артисти и изследователи в сферата на визуалните и сценични изкуства, хуманитаристика, литература, архитектура с краен срок за кандидатстване 20 октомври. 
Идеята на уъркшопа е да постави въпроса за 
политическата роля на изкуството в исторически план от 20-те години до днес, а проектът стартира като отговор на изложбата „Изкуство и политика. Сблъсъци и съжителство“ с произведения на Ото Дикс, Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс и Герхард Рихтер от колекцията на Германския институт за международни отношения ifa, както и нова инсталация на Антони Райжеков и с куратор Мария Василева. В рамките на изложбата, която ще се проведе от 27 октомври до 9 декември в галерия „Структура“, Гьоте-институт организира още поредица от лекции, дискусии и пърформанси.

Уъркшопът ще съпътства изложбата и нейната паралелна програма, като предложи на участниците допълнителни затворени обсъждания, уъркшоп сесии и менторски срещи с Бояна Кунст (Германия), Мария Василева (България), Лъчезар Бояджиев (България), Боян Манчев (България) и Войн де Войн (България).

Главен изпълнител на програмата е художникът Лъчезар Бояджиев, който обяснява творческата концепция по следния начин: “Обществото иска изкуство и култура; ние предоставяме именно това по един или друг начин. Обществото не разпознава продукта като приемлив и това се основава на интуицията за това какво е приемливо. Обществото има нужда да разпознае артистите като доставчици,не като консуматори. „Приемливо“ няма място тук. Обществото е сложна мрежа от връзка и артистите са значима част от това.

Но това не означава, че артистите трябва да приемат всичко за даденост. „Общественият договор“, що се отнася до култура и арт продукция, не е дадена от бог константа. Като всичко останало (например като разбирането за свобода в конституцията) и рамките на изкуството могат да се предоговорят. Именно това прави изкуството публично, а не незначителна картина на някоя скришна фасада.

Политическото в този контекст не е кауза, не е въпрос за властови отношения и тяхната промяна. Политическото (в този уъркшоп) е цялостното разбиране, базиращо се на желанието да бъде чути. Политическото е борба да имаме глас. То се налага от властта на желанието да търсим и да предлагаме.”

“Политики на предлагането, култури на търсенето” ще се проведе в рамките на 4-6 уъркшоп сесии в периода 29 октомври – декември и в него участниците ще могат да рефлектират върху темата за ролята на изкуството в политическите процеси днес и да създадат колективна публикация под формата на вестник, който в края на програмата ще бъде отпечатан и разпространен в София и избрани партньорски институции в чужбина.

Участието е уъркшопа е безплатно, сесиите ще се провеждат само в почивни дни и извън работно време.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н