Акценти София Към рубрика

С ПРОСТА ПРАШКА И ЕДНА КУПЧИНА ДУМИ„Сърцето (му) бие за хората” толкова години след като големият Йордан Радичков напусна нашата земя.

Неговият роман „Прашка” ще бъде представен на 31 януари, като една от най-личните книги на писателя, след 20 годишна пауза от първото издание. Оформлението на настоящото е дело на художника Ива Димитрова, а инициативата е на издателство „НИКЕ”, заели се с обновяване на творчеството на автора, както преиздаването на емблематични творби, каквато е „Шарена черга”.

Театралният режисьор Иван Добчев ще представи „Прашка” в Дома на киното, където ще бъде излъчен и единствения засега, документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники“, заснет в края на миналия век.

Историята в книгата започва с нескончаем порой, който наводнява село Долна Мъка. На следващия ден самотното момче Левачко изчезва завинаги. След себе си оставя само своя дневник – синя тетрадка с емблема на Мадарския конник и думите „Не смей по-натам да прелистваш!“.

През 1993 година Иван Добчев се заема с текста на „Прашка” и го съживява в театрална работилница Сфумато. За постановката Радичков казва: „Развълнувах се, когато видях как падналата на земята прашка, потънала в бурени, бе вдигната, не толкова, за да влезе в единоборство с Голиатите, а да хвърли камъче към прозореца на човешката душа. Преживяването за мен бе необикновено...“

Веднага след думите на професор Добчев ще започне и прожекцията на документалния филм "Черказки хроники".
Лентата „Черказки хроники“ на режсиьора Димитър Петков представя разговори с Йордан Радичков, заснети в края на 90-те години. „С камък се замеря обикновено кучето, а човекът се замеря с думи. Стига човекът да разбира! Пишейки "Прашка" преди близо двадесет години, си въобразявах, че с проста прашка и с една купчина думи мога да се изправя срещу Голиатите, които ме заобикаляха отвсякъде. Опънатата прашка изсвистяваше в ръцете ми и запращаше надалеко думите, но ни една дума не улучи никакъв Голиат в челото, нито чух да се строшат стъклата на нечий прозорец. Някакъв натрапчив рефрен се бе загнездил в главата ми и докато натъкмявах прашката, все си повтарях "С камъни и дървета те могат да те убият, а с думи не можеш даже да ги нараниш!". Въпреки това продължавах да замятам думи с прашката. Имах надеждица, че някоя и друга дума може да почука като камъче върху прозореца на нечия душа.Толкова много самотни и чувствителни души има,които стоят и чакат някой да почука на прозореца им!"
Йордан Радичков 

 

КОГА: 31 януари, 19:00ч.

КЪДЕ: Дом на киното


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н