Акценти София Към рубрика

Прилепен свят

 
Антония Хубанчева/ Фотограф: Боряна Пандова

Прилепите са толкова много на вид, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници и въпреки това образът им все е намесен в някакви странни суеверия, вярвания и митове. Освен че по принцип плашат хората, през последните две години имиджът им беше допълнително помрачен и от предполагаемата връзка с появата на Ковид-19, която така и не бе доказана. Важно е обаче да си даваме сметка, че при тяхното евентуално изчезване, ще осъмнем насред екологична катастрофа.

Преди около година организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура “36 маймуни” показа за първи път 30-минутния си документален филм “В малкия голям свят на прилепите”, който е резултат от срещата между изследователя-прилеполог Антония Хубанчева и театралния режисьор Гергана Димитрова.Сега от 12 до 19 май тази комбинация между изкуство и наука ще продължи развитието си в Националния природонаучен музей към БАН. Там желаещите ще могат да се включат в интерактивна разходка, чиито елементи ще са разположени навсякъде в музея, а водач ще е самата Антония.

Инсталацията между науката и симулацията кани публиката да види света по напълно нов начин и дори да го усети през сетивата на прилепите, като ловува като тях, вижда като тях, създава ултразвук в честотата на прилепите и не само. За да се включите в инсталацията на “36 маймуни”, режисирана от Гергана Димитрова с визия и интерактивни обекти от Елена Шопова, видео и монтаж от Боряна Пандова, анимация на Никола Налбантов и музика от Павел Терзийски, е необходимо предварително записване.

Достъпът е свободен, но местата са ограничени, затова се запишете ТУК.
 
КОГА: 12 - 19 май
КЪДЕ: Национален природонаучен музей към БАН

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н