Акценти София Към рубрика

#ПУК! 03


Jean-Marie Donat, корицата на Teddybär

Онова прекрасно чувство да разтвориш хубава книга с фотография е незаменимо. Благодарение на платформата за фотокниги “ПУК!”, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов, ще имаме възможност да се срещнем лице в лице с френския колекционер, издател и автор на фотокниги с “намерена фотография” Жан-Мари Дона.

Срещата с него под надслов Photo Vernaculaire очакваме с нетърпение на 30 март в Зала “Славейков” на Френския институт. ​Там той ще представи част от колекцията ​си, ​от ​20 хил.​ ​​фотографии, събирани в продължение на близо 30 години из архиви, ​битаци и ​антикварни магазини ​по света​​​.

В проектите на Дона​ ​случайно открити​, наглед​ обикновени ​снимки с анонимен автор се превръщат в артистични произведения със свои послания и нов смисъл. На срещата той ще разкаже повече за​ това набиращо все по-голяма популярност течение - намерената фотография, и ще представи пет от своите фотокниги, публикувани в лимитиран тираж.В ​Teddybär той ​поглежда​ към историята на Германия по един едновременно особен, смущаващ, но и закачлив начин с​ъс селекция от​ над 200 снимки на жени, деца и войници от Вермахта, позиращи до хора ​пре​облечени като полярни мечки. Една наистина невероятна колекция, която изглежда като извадка от роман на Гюнтер Грас. Друга негова книга „Rorschach”, представя серия от банални природни пейзажи, отразяващи се във вода, но обърнати на 90 градуса. Показани по такъв начин, тези кадри, заснети от различни фотографи между 1890 и 1950, изглеждат като концептуална работа на един и същ автор.

Жан-Мари Дона е парижанин, роден през 1962 г.. През 2005 г., след повече от три десетилетия в издателския бизнес, основава свое издателство за фотокниги Innocences. Преди две години показва част от колекцията си с намерена фотография на​ един от най-важните фотографски фестивали -​ ​​​Rencontres d’Arles​ в Арл, Франция​, а ​проектите му са ​публикувани​ в издания като The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Huffington Post, Vice и Vogue.По време на събитието, организирано с подкрепата на на Френския институт​, ​ще можете да закупите всички книги на Жан-Мари Дона​ на​ специалн​и цен​и от поп-ъп книжарницата на ПУК!, както и да разгледате други избрани книги от тяхната библиотека. Това е и една от целите на платформата, която се стреми да популяризира и създаде среда за издаване на фотокниги в България чрез подобни срещи​. Не случайно ПУК! ще бъде партньор на ​фестивала Sofia Art Book Fair, който ще се проведе през септември в София. Първото издание ще бъде посветено изцяло на фотокнигите, а ние ще ви разкажем повече за него в един от следващите ни броеве.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н