Акценти София Към рубрика

Рут номер 5

Снимка: Lubri / Instagram @ruthkoleva 

Около Рут Колева новините сякаш никога не стихват. Както и концертите, снимането на клипове, обиколките по света, концертите къде ли не, пред шарена публика - родна и чуждестранна - европейска, азиатска и задокеанска. Трудно е да смогнеш да следиш всички й изяви и за разлика от масата български изпълнители, тя прескача граници не само буквално, но и стилово. Днес е в Ню Йорк, а утре в Амстердам, дава интервю за BBC, за да се върне после в София или някъде из страната и да радва почитателите си с любимите им песни, но и със съвсем нови - с много по-различно от обичайното за нея звучене, но без да изневерява на своя собствен стил.
 
На прага на премиерата на своя нов, пети поред студиен албум, която предстои на 15 февруари в зала "България", разговаряме с Рут за живота на път, за вдъхновението, любовта и тъй като през последния месец всичко ни се върти около подаръците, не пропуснахме да погледнем и през нейната призма за това. 
 
Напоследък все по-често те виждаме да пътуваш до Китай и САЩ. Разкажи ни какво те води там?
 
В Китай съм предимно на турнета. През последната година бях четири пъти в доста градове. Преди около месец свирихме в Blue Note Jazz Club, което е голямо постижение за мен в личен план. Мечта ми е от дете да пея на сцената на Blue Note и много се радвам, че това се случи с моята група, с която сме над 10 години заедно. В САЩ съм отскоро, отново за концерти и записи, като първото ми пеене в Ню Йорк беше пред Ал Гор, което също беше много вълнуващо. Тепърва имам много концерти там през 2020.
 

Instagram @ruthkoleva

Представяш нов албум - къде са правени записите и кои са по-специалните колаборации в него?
 
Този албум е изцяло нов свят за мен, свят в който се "прераждам" и заживявам друг живот. Записите са правени между София и Лос Анджелис, а продуценти са Kan Wakan и Taylor Graves. 

Какво е основното вдъхновение и кои са темите, които те вълнуват?

Албумът е изцяло посветен на дългия и трънлив мой опит с любовта и мъжете в моя живот. Това е изворът на неговото вдъхновение и реалният свят, който е мой рай и ад едновременно.
 
Instagram @ruthkoleva

Имаш и доста по-различно звучене. Как според теб публиката приема промените - понякога феновете са много критични и сякаш очакват някакви нови версии на онова, което вече харесват, но в същото време се оплакват, че няма нищо различно. Къде според теб е балансът и как ти постигаш твоя?
 
Няма вълшебна формула, има само желание да отвориш нова страница, да не се страхуваш да експериментираш и да правиш нещо извън зоната си на комфорт. В този ред на мисли имам няколко уникални демо записа с Charlie oт Les Animaux Sаuvages, които са едни от най-яките парчета, които някога съм писала. Но за тях - по-натам.

В някои текстове сякаш пееш на конкретен човек. Всъщност представяш ли си винаги някого, когато пишеш песните си?

Винаги си представям за кого пиша и за кого пея. Shame я написах за една кратка афера, пламнала и изгоряла като кибритена клечка.

Добрите или негативните емоции са по-силен източник на творчески заряд?
 
Негативните могат да те смажат, позитивните могат да те разсеят. Трябва баланс, леко биполярен.
 

Instagram @ruthkoleva

Какво е за теб безценният подарък?'
 
Изненадата. Рядко някой ме изненадва. Дори с нещо малко. Аз съм семпла, просто искам да се изненадам на случаен жест.

Обичаш да пътуваш - имаш ли традиция да взимаш подаръци за себе си или близките си за спомен?

В последната година ми е много трудно, защото по-голямата част от времето ме няма. Понякога пътувам между три континента в рамките на седмици и почти не ми остава време да купя нещо. Винаги гледам да нося нещо на любимите си хора.

А подаръкът от детството или от баба и дядо, които никога няма да забравиш или пък дори още пазиш?
 
Всички те си отидоха много рано и не помня подаръци от тях, колкото и тъжно да звучи. Пазя една гривна, подарък от баща ми, когато бях на 10. На нея пише Ruth. Мисля, че е направена от претопената му сватбена халка.

Подаръкът - провал?
 
Ваучер за H&M

Как изглежда последното десетилетие за теб? Какво от тези изминали десет година задължително искаш да вземеш със себе си през 2020 и какво предпочиташ да оставиш в миналото?
 
Отминаващото десетилетие е и моето сбогом с 20-те, защото догодина ставам на 30. Искам да взема със себе си опита и поуки от грешките си и да оставя целия шит, през който минах докато бях на 20, защото в един момент беше много. Но.. и това мина и замина. Нямам сантимент към предмети и вещи, но ако има предмет който символизира 2010-2020, това е смартфонът, който промени живота на тази планета. 
 
 
Билети за предстоящата премиера на Рут Колева се предлагат онлайн и в мрежата на "Ивентим"
 
КОГА: 15 февруари, 19:30 ч.
КЪДЕ: Зала "България"

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н