Акценти София Към рубрика

ОМРАЗАТА КАТО SHIT STORM


Aвтор: Вероника Белчева

Запитвали ли сте се как изглежда омразата и как се живее с нея? И ако можеха да оживеят, какъв би бил образът на думите, с които онлайн биват нападани множество публични личности, журналисти и активисти за човешки права? Фондация GLAS прави опит да ни ги визуализира съвсем ясно, събирайки подбрани реални закани и обиди, призиви към насилие и дори смъртни заплахи, отправени заради изявена гражданска позиция, в изложбата “Shit Storm: колекция от онлайн омраза”. В нея участват Вероика Белчева, Костадин Кокаланов, Елизавета Ангелова и Стефан Чинов. 
Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена „език на омраза“, но и думите, представени чрез изкуството на тези автори, да бъдат изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване. 

Чрез нежните си акварели илюстраторката Вероника Белчева (Belronika) пресъздава преживяването „език на омраза” в 2-минутна анимация и рисунки, в които вплита изписаните на ръка обиди от калиграфката Елизавета Ангелова. Това е първата колаборация между двете. 


Един от най-изявените артисти в областта на шрифта у нас – Костадин Кокаланов, се включва в проекта като изписва на ръка върху завеси избрани обиди и закани, които са събирани в продължение на години от ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминистки, писатели, журналисти и др. Графичният дизайнер Стефан Чинов пък участва с работата „1000 думи”, в която са вплетени отново реално отправени заплахи онлайн, отпечатани върху платове. 

Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate”. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020).

КОГА: 2 - 11 ноември
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17)


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н