Акценти София Към рубрика

СКРИТИТЕ БУКВИ


"Ц-Щ", илюстрация: Кирил Златков

“Четящият човек е най-често седящият човек”, съвсем точно отбелязва графикът, живописец, плакатист, графичен дизайнер, типограф и автор на шрифтове Кирил Златков. Затова и проектът “Скритите букви” ще ни даде нов повод да открием място да поседнем и да почетем с нови, тайни, литературни кътчета в града - места за четене или просто за тишина. През май 12 оригинални пейки с формата на букви от кирилицата, които нямат графичен аналог в латиницата и гръцката азбука - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я - ще бъдат добре прикрити в центъра на София. Те ще се превърнат в открития за онези, които ще ги потърсят или попаднат на тях случайно из паркове и градини, по мостове и вътрешни дворове, на неочаквани преходи, извън шума и “по ръба” на обичайните туристически маршрути. Техният дизайн е на Кирил Златков, който заедно с Тодора Радева и Анета Василева, е куратор на проекта. Всяка буква ще си има компания - по едно стихотворение, вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с нея.

 

"З", илюстрация: Кирил Златков

Автори на тази азбучна поезия са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова е друга съществена част от „Сритите букви“. Техни стихотворения са вдъхновени, посветени или въображаемо свързани с една от буквите.

„Идеята в основата на „Скритите букви“ се роди през 2012 г. около събитията на пловдивския фестивал „Отец Паисий“, в който тогава участвахме с изложба и  лекция за българската форма на кирилицата. Заедно с Илия Груев обсъждахме колко забавно и интересно би било да свържем историята на улицата „Отец Паисий“ и историята на българските букви. Представяхме си как докато хората се разхождат из улицата, виждат букви на изненадващи места. Говорихме колко хубаво би било да се организира издирване и събиране, в което хората да участват активно, за да намерят определена буква. Аз имах известен опит с акцията по „осиновяването“ на буквите, които настанихме в зоологическата градина в София. През 2017 г. Тодора Радева допълни идейната връзка между литературата и града. След редица перипетии, действителната форма на инициативата се превърна в буквите-пейки, разположени на удобни места за четене. Все пак, няма как човек да нахрани врабчетата, сядайки в нищото”, разказва Златков.

В рамките на проекта ще се проведат и няколко Литературни разходки и две дискусии за литературното картографиране и намесата в градска среда чрез изкуство."Я", илюстрация: Кирил Златков

 

„Случаят „Скритите букви“ и други намеси в градска среда“
17 май 2018 г., 19:00 ч., „Генератор“

 

Дискусията ще очертае траекторията на промяна на проекта „Скритите букви“. Това обаче ще е само един от поводите, които ще поставят въпроса за това какви намеси са възможни в града около нас, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, с какви административни пречки се сблъскват творците и къде се намираме ние, спрямо световните тенденции за намеса в градската среда. Разговорът ще обхване примери за други проекти в областта на литературата, дизайна и архитектурата, които са били осъществени, в една или друга степен, през последните години.

Дискусията се осъществява в партньорство със Студио „Комплект“ и „Генератор“.

 

СКРИТИТЕ БУКВИ
8 МАЙ - 2 ЮНИ
ГАЛЕРИЯ SYNTHESIS / СОФИЯКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н