Акценти София Към рубрика

СНИМКИ ВМЕСТО ДУМИ


снимка: Димитър Дилков 


Животът е не случващото се, а онова, което остава в спомените ни и най-вече това, което разказваме.

Фотографията днес, е най-убедителното веществено доказателство за живота такъв, какъвто е, какъвто е бил и какъвто ще бъде, или просто такъв какъвто си го представяме.

„Факт и Фикция. Фабула и Фантазия.” – за пета поредна година фестивалът „Фотофабрика” поставя акцент върху социалната зона и визуалната лексика. Интимни, честни и ангажиращи кадри ще стоят на ръба на действителността, отпечатали моменти вечност.


снимка: Боряна Кацарова

„Пет портрета“, е първата изложба за тазгодишното издание и се открива на 8 март в Националната галерия – Двореца. Тя включва избрани кадри на Димитър Дилков от 1991 до днес,  наблюденията на Младен Антонов за пропагандната машина на Русия, разказа на Николай Дойчинов за съвременната българска обредност, погледа на Яна Паскова от Ню Йорк към демокрацията и комунистическия режим и проекцията им във времето и документалния проект на Боряна Кацарова, единственият фотожурналист от България, успяла да влезе в най-големия бежански лагер в света в Южен Судан и да създаде трогателни и лични портрети на някои от хората там.


снимка: Димитър Дилков 

„Фотофабрика 2018” продължава с „0 за черно, 1 за бяло“ на двама български артисти - Нина Ковачева и Валентин Стефанов. Изложбата ще да бъде аранжирана в Софийска градска художествена галерия от 5 юни до 8 юли и комбинира видеоарт и фотографии в голям формат на двамата художници.

Част от „фотофабриката” е и третата самостоятелна изложба на Яна Лозева с фотографската й серия “Ела при мен”. Експозицията може да бъде видяна от 25 април до 19 май в УниКредит Студио.


снимка: Младен Антонов

„Образите помнят вместо нас“ съдържа 58 кадъра, избрани от Георги Лозанов, които ще бъдат представени на открито на Моста на влюбените зад НДК от 30 април до 13 май, а след това - до 30 юни на оградите на две столични училища - 120 ОУ „Г. С. Раковски” и НМУ„Л. Пипков”.

Българската съвременна фотография е специален фокус в програмата на фестивала тази година. „Фотофабрика” ще продължи до месец август, следете за подробности.

 

КОГА: 8 март – 26 август 

КЪДЕ: София


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н