Акценти София Към рубрика

Докато стоиш до мен

 

Антони Райжеков, Дует в самоопределение, 2021, 2022, кадър от видео

Началото на програмата на визуалните изкуства в Топлоцентрала се поставя с изложбата с международно участие “Докато стоиш до мен”, която е първа за галерията на центъра “Бял куб” и ще продължи до 25 май.

В нея със свои произведения участват петима български художници, призовани от куратора Владия Михайлова да споделят до какво или до кого биха застанали самите те в знак на подкрепа и равнопоставеност. Това са художниците Валентина Шарра, Невена Екимова, Нилбар Гюреш, Камен Стоянов и Антони Райжеков, по чиято инициатива са поканени да участват и девет украински художници. Част от тях в момента са доброволци в различни дейности на фронта в Украйна, а други са участници и в преките бойни действия.
 
Да застанеш до нещо или някого в негово име, с решителност и лоялност, е предизвикателство, което художниците в изложбата осъществяват в широкия спектър от личното до универсалното и от родното до световното. Тяхното споделяне е свързано с близостта в човешкото общуване и връзката със семейството (Невена Екимова); с оживяването на бели петна в колективната памет, търсенето на възможна алтернативна история и обществен порядък отвъд властта (Камен Стоянов); с категоричността на художествения жест и човешката емпатия, призоваващи за справедливост (Нилбар Гюреш), с услието за създаване на универсална граматика на символите на мира (Валентина Шарра) и с решителността на действието да приемеш други хора в твоето пространство, заставайки заедно с тях на общия фронт на човешкия живот и смисъл (Антони Райжеков).

Съвместната работа на Антони Райжеков автора с украинските автори започва още през 2021 г. във връзка с произведението му „Дует в самоопределение“, което представлява коментар за влиянието и амбициите на постсъветска Русия върху страните от Източна Европа. В настоящата изложба работата на Райжеков се превръща в общо поле заедно с видео творби на художниците от Украйна.
 
КОГА: 26 април - 25 май
КЪДЕ: Галерия "Бял куб", Топлоцентрала, София

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н