Акценти София Към рубрика

СВОБОДА В КЛАСИКАТА„Аз изобретявам музика.”, казва Игор Стравински, и в тази фраза прозира не само величието на гения, но и съвременното усещане за творчество в изкуството на музиката.

Безспорно музиката е най-въздействащото послание, носителка на свръх философията за живота и вселената. Неслучайно твърдението, че хармонията в звуците не може да бъде изразена с думи или с друго средство на творческия акт, е толкова вярно. Или ако Бог не обичаше музиката, нямаше да има Моцарт, Бетовен, Дебюси…

Модерност, оригиналност и най-вече свобода са водещите принципи в музицирането на визионерите Йордан Камджалов и Лиза Джерард, позната на мнозина от австралийското дуо Dead Can Dance. За Лиза знаем, че има силата да „съживява” отдавна забравени традиции в музиката и да ги прави чуваеми за днешната публика, Маестро Камджалов пък, е посветил последните си проекти на това да „разчупи” сковаността в класическата музика и да я направи достъпна до колкото се може повече хора.Информация за следващото грандиозно начинание на Йордан Камджалов вече достигна и до нас, съвместно с неговата културна концептуална платформа Genesis Orchestra и Лиза Джерард, ще представят на българската аудитория „Симфония на скръбните песни“ по Хенрик М. Гурецки. По време на концерта Лиза Джерард ще изпълни свои песни както от соловата си кариера, така и от времето, в което е част от популярната даркуейв група Dead Can Dance. Заедно с Йордан Камджалов ще ни посветят в лабораторията на твореца чрез оригиналния формат „Музикално въведение“, който вече се утвърди като неизменна част от спектаклите на диригента.

Съвместната работа на Маестро Камджалов и австралийската дама отново има за цел да разбие традиционната представа за класическата музика единствено като елитарна. Колаборацията между двамата фундаментални артисти, които успяват с музиката си да завладяват и предават божествени послания, е доказателство, че класическата музика може да бъде достъпна за всеки човек.

„Симфония на скръбните песни“ ще се реализира в рамките на проекта „Свобода в класиката“, който стартира през март 2017 г. в Пловдив с едно от най-сложните класически произведения – незавършения „Requiem“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

КОГА: 14 март

КЪДЕ: Зала 1 на Национален дворец на културата, София

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н