Акценти София Към рубрика

Танцуваха, танцуваме, ще танцуват Още от създаването си Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” сериозно раздвижи и обогати доста консервативната по принцип българска сцена. Сега той навършва цели 15 години и с мотото си се обръща към младите поколения, част от които буквално израснаха с него: “Танцувай, за да те танцуват”. Между 9 и 19 май в София ни очакват 7 международни и 13 български продукции, които ще разчупят стереотипите за човешкото тяло. В програмата влизат DJ партита, танцова лаборатория и други изненади. Фестивалът ще бъде открит на 9 май в Национална галерия “Квадрат 500” с “Дуети с абстракции” на германския хореограф Юлиан Вебер. Локацията не е случайна спектакълът винаги си взаимодейства с произведения от локацията, в която се представя. Дните между 11 и 14 май пък са посветени на Третата българска танцова платформа “Антистатик” и срещата с едни от най-отличаващите се имена на родната сцена – Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Ясен Василев и и много други.На зрителите, които имат по-голям интерес към българската програма, организаторите предлагат общ билет за 10 представления на стойност 50 лева. А по време на фестивала можем да се сдобием и с новия брой на единственото българско “Списание за танц“, който тази година е на тема „Танц и музика: нови отношения“.

КОГА: 9 – 19 май 

КЪДЕ: Топлоцентрала, Сцена "Дерида", САМСИ, Квадрат 500, ОКИ "Красно село"

Предлагаме ви три акцента от програмата на 15-ото издание на "Антистатик". Пълната програма можете да намерите на www.antistaticfestival.org 

 

СТРАННИ ЧУЖДИ ТЕЛА 

Провокирана от текста на френския философ Жан-Люк Нанси “58 индекса на тялото”, германската хореографка Зуфит Симон се впуска в изследването на движението на човешкото тяло и с помощта на три изключително различни един от друг изпълнители изгражда тезата си, че тялото съществува единствено в неизменна връзка с другите тела. След спектакъла ще се състои дискусия с модератор Боян Манчев.  
10 май от 19.30 часа в зала 1 на “Топлоцентрала”


ГОЛДБЕРГОВИ ВАРИАЦИИ 

Белгиецът Михил Вандевелде стъпва върху известната музика на Бах и иконичното за историята на западния танц соло на Стив Пакстън, за да постави под съмнение колко демократичен и достъпен е танцът днес, какви тела обичаме да виждаме на сцената и кои погледите ни се стремят да отбягнат. Музиката звучи на живо от акордеон, а полифонията присъства във всички съставни части на спектакъла. 

15 май от 19.30 часа в Зала 1 на “Топлоцентрала” 


ПРЕДМЕТИРАНЕ 

В XXI век хората продължават да се обграждат с все повече и повече вещи. Хореографът, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения) подхваща тази нотка и изгражда представление, в което на чисто интуитивно равнище си взаимодейства, конфронтира, помирява с предмети от обкръжаващия ни свят. Живата и неживата материя започват да си говорят и да разкриват неподозирани свои страни. 

19 май от 19.30 в “Топлоцентрала”

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н