Акценти София Към рубрика

AKA Trio в СофияАКА Trio се завръща в София след двугодишно очакване за концерт на 29 септември в Sofia Live Club. Формацията на известния италиански китарист Антонио Форчоне заедно с музикантите Секу Кейта и Адриано Адеуале ще представи пред българската публика дебютния си съвместен албум JOY .
Лиричната китара на Форчоне, африканската кора на Кейта и афро-бразилските перкусии на Адеуале ще съчетаят на сцената екзотични звуци, за които организаторите от Jazz Plus Concerts ни подгряват отдавна. 


Повече от две десетилетия италианският китарист и композитор Антонио Форчоне пътува по света и неслучайно е наричан "Джими Хендрикс на акустичната китара“. Зад гърба си има 20 издадени албума и съвместни концерти и записи с прочути музиканти като Чарли Хейдън, Трилок Гурту, Анджелик Киджо, хор "Нови български гласове".

Секу Кейта от Сенегал е описван като griot (африкански поет-певец), композитор, майстор на djembe, виртуоз и пионер. Той е рядък тип музикант, стъпил на традицията, като постоянно разширява границите на своето изкуство. Роден в род на гриоти и крале, той е безспорен майстор е на кората – 22-струнна арфа от Западна Африка – Секу, от района на Казаманс в Южен Сенегал. От 1996 г. насам, когато за първи път стъпва на сцената, той работи с различни формации и музиканти, а сред проектите с негово участие са дуетът с уелската арфистка Катрин Финч, African Express с Деймън Албарн и Transparent Water с кубинския пианист Омар Соса.Адриано Адеуале е роден в Сао Пауло, Бразилия и дълги години е известен като Адриано Пинто - колониално име, което получава при раждането си, но променя след посещение в Африка, където променя името си на Адриано Адеуале Итауна, съответно от Йоруба - Нигерия и Тупи Гуарани - Бразилия. Адеуале означава кралско дете, което се връща у дома, а Итуана - “черна скала”. Музиката винаги е била част от живота му, но едва след преместването си във Великобритания през 2000 г. тойсе утвърждава като брилянтен перкусионист и композитор, работил с Боби Макферин, Джоана Макгрегър и Бенджамин Таубкин и композирал музика за оркестър и танцов театър.
Заедно тримата създават освежаващо оригинална международна смесица от звук, култура и емоции, на която нямаме търпение да се насладим.

КОГА: 29 септември, 20 ч.
КЪДЕ: Sofia Live Club

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н