Акценти Към рубрика

Среща при Чайката


фотограф: Георги Георгиев I  Smile G Photography

Ще минете покрай нея със сигурност и ще прикове погледите ви, защото тази “Чайка” не е от обичайните, които сме свикнали да виждаме в небето или край морето. Новият модерен павилион с името “Чайка”, разположен върху малко повече от 60 кв. м. в тревната площ близо до Пантеона в Морската градина на Бургас, е вдъхновен от формата на тази типична за крайморските райони птица и е създаден специално за младежите, но не мери възрастта на посетителите си и е отворен за всички, които не са пуснали младия си дух да отлети. Идеята е това да бъде място със свободен достъп за всякакът тип изяви, а през останалото време да е привлекателна локация за отдих, съзерцание, разговори или игри под плътна сянка сред естествената зеленина на парка и близо до звука на морето. Затова и в него са обособени амфитеатрални места за сядане и “сценично“ пространство за изпълнители и лектори, които предлагат възможност за свободна интерпретация на функциите на пространството през останалото време. Инициативата е финансирана от Община Бургас и е своеобразна реализация на зародилия се след двете Младежки академии за ДоброТворци проект за споделено open-space младежко пространство с името “Хвърчилото”.


фотограф: Георги Георгиев I  Smile G Photography

Дизайнът и цялостният инженеринг на “Чайка” са дело на архитектурно студио GRID, популярни със своите нестандартни авторски конструктивни решения. Препратката към чайката е почти буквална, когато погледът се спре над павилиона отдалеч и го види сякаш кацнал насред тревата с неговото тяло (основна част), криле (извити краища) и човка (вход). За да постигне тази форма на павилиона, екипът на архитектурното студио - Георги Рафаилов, Гергана Тилева и Димитър Пейков - създава сложна триизмерна пространствена конструктивна мрежа, съставена от 750 сдвоени дървени летви, свързани със 149 стоманени конектори от листова стомана във формата на триизмерни звезди. Покритието е от 250 плоскости от шперплат и еталбонд, които допълват цялостната идея за устойчиви във времето и напълно рециклируеми материали.


фотограф: Георги Георгиев I  Smile G Photography

Макар общото тегло на павилиона да е 1500 кг., той наистина се носи леко из пространството на Морската градина и дори да не може буквално да полети като истинска чайка, дава усещане за полет на духа - особено младежкия, защото му осигурява красива, визуално балансирана среда, в която да се развихри.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н