Акценти Към рубрика

Тъмният танц на Хиджиката и неговия двойник


фотограф:  Боряна Пандова

“Има ли творба, която да разпръсква абсолютно разложение и пълнокръвен ужас изц елия свят? Винаги съм мислил, че бих искал да сложа ръцете си на оста на гнева–ос, която поддържа този вид работа.”
“В реалния живот бих бил само второстепенен убиец. Ето защо се занимавам с танц.”
Тацуми Хиджикатафотограф:  Боряна Пандова

Възможно ли е все още радикално изкуство? Какво означава бунт на тялото? Необратимо провалена ли е идеята на 1968 г. за политическа и художествена революция? На 30 и 31 октомври ще потърсим отговорите на тези въпроси с “Метеор”, чието ново представление “Хиджиката и неговият двойник” ще можем да видим единствено на посочените дати в пространствата на Софийския университет и Дом на киното. Представлението включва сценичната философска поема на Боян Манчев, с участието на Леонид Йовчев и японския философ Футоши Хошино. Поемата включва и преработени фрагменти от специално преведените текстове на Тацуми Хиджиката. Концепцията, постановката и драматургията са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Представлението е част от работа в процес на “Метеор”, чийто следващ етап ще бъде представен в Токио на 1 декември тази година.
фотограф:  Боряна Пандова

Спектакълът е част от по-широка изследователска и творческа работа, включваща експерименти с тексти визуални медии.  Изненада за зрителите на софийската премиера ще представлява публикацията на концептуалния проект, включващ фотография и философско-поетичен текст, замислен и осъществен от Боян Манчев и добре познатата фотографка Боряна Пандова, дългогодишна съучастничка в проекти на “Метеор”, с участието на Леонид Йовчев. Фотографските серии на Пандова представляват преосмисляне на изобретената от Хиджиката своеобразна форма на нотация, наречена “буто-фу”, в чиято основа стои връзката между образ и текс.

фотограф:  Боряна Пандова

“Хиджиката и неговият двойник” започва като провокативна макабрена буто-гротеска, в която постепенно границите между историческата личност на Тацуми Хиджиката и Хиджиката-Леонид Йовчев се размиват, докато двамата не заживеят в едно тяло във фантастичното пространство на сцената. Зрителите на софийската премиера ще видят един от любимците на театралната сцена в неочаквана и виртуозна роля, заличаваща границата между фикция и действителност и достигаща до обезоръжаващаискреност. 
фотограф:  Боряна Пандова
 
 
В новото представление „Метеор“ предлагат фанстастична реконструкция на ранни произведения на създателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986). Буто или анкокубуто – “тъмният танц” – е авангардна японска танцова форма, поставяща най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства. За десетилетието между първото си представление “Кинджики” (1959) и манифестното „Тацуми Хиджиката и японския народ. Бунтът на тялото” (1968), Хиджиката променя необратимо историята на танца, превръщайки го в политическа арена, на която се атакуват табутата на консервативното японско общество - травмата от атомната бомба, американската окупация, социалното насилие и културната сегрегация на различията. Радикалното изкуство на Хиджиката сблъсква противоположности - гротескно и красиво, кошмарно и поетично, еротично и отблъскващо. 


 

фотограф:  Боряна Пандова

30 октомври / 19:30 часа
Културен Център на Софийския университет
Театрална зала, Ректорат, вход откъм бул. „Цар Освободител“
19:30 часа
Билети онлайн: https://bit.ly/2OVE5eD


31 октомври / 19:30 часа
Дом на киното
Билети онлайн: https://bit.ly/2MoxYxN

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н