Акценти Към рубрика

Tолкова близо и толкова далеч

Ив Тошайн, снимка: Sasa Felsbach 

Интересни преживявания за ценителите на съвременното изкуство ще предложи проектът So Close And So Far Away с куратор Стефан Стоянов, който се открива на 6 август от 19 ч. в новия Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. В експозицията са включени творбите на петима артисти, всеки от които живее в различни точки от планетата и които никога не са се срещали. Това са скулпторката Габриела фон Хабсбург от Люксембург, родената в България и ситуирана във Виена артистка и кураторка – Ив Тошайн, американският художник Брайън Дейли, пърформанс артистът Тим Парчиков и графикът Людмил Георгиев. Последният ще представи творби от своята най-нова самостоятелна изложба “Вместо автопортрет”. Дейли ще се включи с мултимедийния си проект Words (“Думи”), в който се фокусира върху смисъла на думите, които употребяваме в общуването си с другите. На покрива на Библиотеката пък ще бъде поставена внушителната пластика “Котва” на Ив Тошайн. В проекта е включен и видео пърформънс на Тим Парчиков с акцент върху фотографията, експерименталните медии и видео изкуството.

ГАБРИЕЛА ФОН ХАБСБУРГе родена в Люксембург през 1956 г. Преди да се насочи към изкуството, учи психология в Мюнхенския университет, а след това продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. По професия е скулптор и професор по изкуство, а от 2010 г. до 2013 г. работи като посланик на Грузия в Германия. Габриела създава предимно нефигурални скулптури от неръждаема стомана, както и литографии. Тя е изключително активна като артист, правейки многобройни международни изложби всяка година. Скулптурите са предназначени да бъдат докосвани, премествани и изживявани, като целта не е просто да заемат дадено пространство, а да създават ново.

 

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден на 11 януари 1962 година. Член е на Съюза на българските художници от 1994 година. Живее и работи в София. От 1987 г. участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, ГерманияАвстрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. създава първата по рода си у нас галерия за графично изкуство - Grafikart. От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България, на всеки две години организира Национален конкурс за графика - класически техники.

 

БРАЯН ДЕЙЛИ е американски артист, роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Анджелис през 1975 година и смело завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В продължение на две десетилетия, между ранната си творческа кариера и сегашната си практика, работи в сферата на разоръжаването и международната сигурност, като през 1987 година завършва Университета на Северна Калифорния със специалност „Контрол на оръжията“. В кариерата си Брайън има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, както и в България и в други страни. Неговото видео “Jikai” посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк, а през последните години той създава и серии от фотографии, една от които е “България в цветове”.

 

ИВ ТОШАЙН e артист, куратор и женски активист, родена през 1980 година в България, но понастоящем живее и твори във Виена. След като прекарва част от детството си в Ирак и Либияи учи в Националната художествена академия в София, решава да се премести в Западна Европа, където продължава артистичната си подготовка. Ив учи в Академията за изящни изкуства в Милано, Италия и завършва обучението си в Академията за изящни изкуства във Виена,Австрия. В кариерата си Ив има множество самостоятелни и групови изложби из целия свят, включително в Австрия, Италия, САЩ, Румъния, Германия.

 

КОГА: 6 АВГУСТ, 19 Ч.

КЪДЕ: ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО И БИБЛИОТЕКА, БУРГАСКалендар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н