Акценти Към рубрика

ТРИНАДЕСЕТИ ПУК!


Как биха изглеждали някои от паметниците на комунизма с глави на български фолк певци? Ще можете да си визуализирате отговора на този въпрос в рамките на двата дни, в които КО-ОП ще е домакин на представяне на книгата на How To Forget Your Past Fast на Мартин Атанасов и поп-ъп изложба с оригинални колажи от нея. Събитието е тринадесето за платформата за фотокниги ПУК! и ще се проведе между 23 и 25 октомври в пространството на бул. “Янко Сакъзов” 17. 


 


Книгата на Атанасов How To Forget Your Past Fast е издадена от автора в лимитирано, ръчно изработено издание с тираж от 120 броя, с текст от Петя Груева. Тя е създадена като част от проекта на фотографа Никола Михов ReForget Your Past, в който над 30 български и чуждестранни артисти преработват екземпляри от фотокнигата му “Forget Your Past - Монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. “Жанет 45”, 2012). 
В своята интерпретация на оригинала Атанасов заменя главите на опълченците от паметника в Стара Загора с Милко Калайджиев, Кондьо и Сашо Роман; паметникът на Бузлуджа е превърнат в дискотека, където Маргините и Васил Илиев танцуват редом с Тодор Живков, а бял Мерцедес преследва Нелина в пирамидата на Гургулят. 

 


“Тъжен, абсурден и смешен, проектът е личен коментар върху очевидното и натрапчивото в културния пейзаж на България“, споделя авторът и допълва, че “интерпретацията на книгата “Forget Your Past” визуализира появата на поп-фолка - музика, която също като паметниците, рефлектира манталитета и културата на времето, в което е създадена”. 
Успоредно с изложбата, на 24 октомвриот 16 ч. журналистът Ирина Недева ще разговаря с културния антрополог Петя Груева, архитекта Анета Василева и Мартин Атанасов за поп-фолка, прехода и отраженията им днес, вземайки за отправна точка колажите в книгата. 
На следващия ден желаещите могат да се включат и в онлайн уъркшоп с Атанасов и Красимира Буцева, в който ще се разглежда колективната памет, свързана с прехода и поп-фолк културата. 

 

 

 


Мартин Атанасов е роден през 1991 г.в София. Учи Печатна графика в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност Фотография. През същата година под формата на печатно издание излиза и първият му проект - Pray For Rain, издаден в сътрудничество с AkinaBooks, Лондон. Работи в областта на фотографията, рисунката и фотокнигата. През последните години участва и развива различни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.


КОГА
: 23 - 25 октомври
КЪДЕ: КО-ОП, София
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н