Акценти Към рубрика

Защо ни трябват герои

 

снимка: Анастас Шипков

През изминалите три години Time Heroes казва „благодаря“ на тези хора за техните добри дела със статуетка от годишните награди за вдъхновяващите доброволческите примери в България. В самия край на една година изпълнена с безпрецедентни предизвикателсва, потърсихме някои от Героите от изминалите издания, за да поговорим с тях отново – от това как биха обяснили доброволчеството през надеждата, промените и трябват ли ни в крайна сметка герои?

 

Димитър Балджиев
приз за вдъхновение от 2019 г.


снимка: Анастас Шипков

Димитър Балджиев е доброволец към Фондация „Конкордия“ и спечели журито така, както е спечелил и доверието на децата, на които помага – със своя оптимизъм и чисти намерения. Накратко: той е човекът, който се грижи една банда младежи от най-изолираните социални групи да не изпадат от обществото, да учат и един ден сами да изберат своето място в него.

Как би обяснил доброволчеството на 4-годишно дете?

Това е като да си поделиш играчките с друго дете, което няма играчки. Така ще имаш приятелче, с което да играеш, и двамата ще бъдете щастливи.

През 2020 ми донесоха надежда…

Хората на първа линия в борбата с COVID-19.

С какво наградата промени живота ти?

Показа ми, че онова, което вършиш, бива забелязано. Срещата с всички доброволци и организации на събитието ми вдъхна повече кураж да продължавам да върша добри дела.

Знаеш ли къде ти е наградата в момента? 

Държа я в антрето, под закачалките за якета. По този начин си напомням ежедневно, преди да изляза от вкъщи, че трябва да съм по-добър и винаги да помагам на хората в нужда.

Защо според теб героите ни трябват?

Героите ще спасят света. 

Фондация “Ук”

Приз за вдъхновяваща практика от 2018 г.


снимка: Яна Лозева

Преди няколко години група учители от “Заедно в час”, които преподават в малки градчета и села около Луковит и Ябланица, решават да не се примиряват с идеята, че “тук нищо не може да се получи!”. Как ли? Накратко: с действие. Те сформират програмата “Училищни чудеса”, която подтиква тийнейджърите да се справят с конкретни проблеми в общността си, и остават там като ментори, които ги напътстват и мотивират. Съвсем успешно.

 

Как бихте обяснили какво е доброволчеството на 4-годишно дете?

Доброволчеството е да правиш добро за околните, без някой да те е карал и без да очакваш нещо в замяна. 

 

През 2020 ни донесе надежда…

Адаптивността и креативността на хората спрямо новите условия. Това вдъхнови и нас да не прекратяваме доброволческата си дейност, а да намерим нови начини, по които да даваме стойност.

 

С какво наградата промени организацията ви? 

Учениците, с които работим, са от малки населени места и дотогава не бяха получавали такова национално признание за нещата, които правят - наградата определено им вдъхна нова доза увереност.

 

Знаете ли къде ви е наградата в момента? 

В момента, в който получихме наградата, статуетката тръгна на турне! От София към гр. Луковит през с. Румянцево към гр. Ябланица, с. Добревци, та дори стигна и с. Черни осъм, както и още куп други населени места, за да ѝ се порадват всички ученици, които развиваха свои доброволчески проекти под надслов “С грижа за моята общност”.

 

Защо според вас героите ни трябват?

Когато имаме нужда от вдъхновение и подкрепа (което е винаги), е важно да имаме добрия пример, който да ни покаже светлината в тунела и да ни вдъхне кураж. Героите ни трябват, за да показват постоянно, че всеки от нас може да бъде герой.

 

 

 

Павел Сидеров
Приз за целеустременост от 2019 г.


снимка: Анастас Шипков
 

С голи ръце, а впоследствие и с помощта на куп доброволци, Павел успява да върне рида Алабак обратно на туристическата карта. Не, не че него го е нямало и преди - просто той решава да запретне ръкави и да превърне пътеките (общо 150 км!), пешеходните и веломаршрутите, изоставени от десетилетия, в такива, изградени сякаш току-що. Няма нужда да обясняваме защо думата за неговите действия е точно „целеустременост“.

 

Как би обяснил какво е доброволчеството на 4-годишно дете?
Имам дъщеря на тази възраст. Никога не съм ѝ обяснявал какво е доброволчеството. Искам тя да приеме дейностите в обществена полза като нещо нормално, което е редно всеки да прави, без да му бъде слаган етикет. Не искам да приема, че това е нещо, което само определени хора правят. 

 

През 2020 ми донесе надежда…
Фактът, че е възможно да живеем по-спокойно и да намалим оборотите. В крайна сметка нещата, които свърших, не бяха по-малко, но без толкова напрежение и стриктни планове.

 

С какво наградата промени живота ти? 

Наградата беше приятно признание за сериозния труд през последните години, но честно казано, не ме промени с нищо.


Знаеш ли къде ти е наградата в момента? 

Да, разбира се. Стои на видно място на рафт във всекидневната ни. 

 

Защо според теб героите ни трябват?
За да дават добър пример. За да си повярва всеки от нас, че може да промени нещо, и то да помогне на много други по един или друг начин.
Данита Заричинова от “За земята”
Приз за устойчиви политики от 2018 г.


снимка: Яна Лозева
 

Боклукът не е на място и на улицата, но когато видиш как се е качил и вече обитава върхове и планински пътеки, разбираш, че проблемът наистина е пораснал. От “За Земята” не само знаят това, но всяка година действат по въпроса и в продължение на 10 дни около 100 техни доброволци вдигат надморската височина и чистят здраво и безкомпромисно нашите планини. “Боклукът - в раницата”, казва техният простичък и точен призив, заслужил приз за устойчиви политики.

 

Как бихте обяснили какво е доброволчеството на 4-годишно дете?

Когато искаш да помогнеш на някого, без да търсиш нещо в замяна, защото вярваш в това, което той/тя прави, и споделяте общи идеи.


През 2020 ни донесе надежда…
Направихме традиционното си планинско почистване в малък състав, само за няколко дни, със спазване на мерките. Притеснявахме се, че няма да е същото, като всички останали, а всъщност беше страхотно - толкова добро настроение и засмени хора - това, от което се нуждаехме най-много през 2020 г.


С какво наградата промени организацията ви? 

Мисля, че имаше много хора, които следят инициативите на TimeHeroes, a не бяха чували за За Земята и чрез наградата се запознаха и с нас.


Знаете ли къде ви е наградата в момента?

На най-видното място в офиса.

 

Защо според вас героите ни трябват?
Работата на хората в гражданските организации хич не е лесна и имаме нужда от вдъхновение, защото понякога резултатите от дейността ни се виждат чак след години. Затова героите са толкова важни - те ни мотивират, ентусиазират, дърпат напред.

 

 

Рада и Неда Пандеви
Приз за инициативност от 2019 г.


снимка: Анастас Шипков
 

Всяка събота сутрин тези две усмихнати момичета от Стамболийски бързат, за да стигнат в Дома за стари хора “Св. Василий Велики” в Пловдив и да прекарат малко време в приказки, песни, танци и игри с бабите там. И не само - сестри Пандеви са участвали в десетки други инициативи като доброволки - от раздаване на храна до това да прекарват време с пациенти в детската хирургия. Едни малки големи герои. 

 

Как бихте обяснили какво е доброволчеството на 4-годишно дете?

То дава крила или магическо наметало на супергерой – зависи какво предпочиташ, но и в двата случая се усеща като летене. Доброволчеството ти помага да опознаеш себе си по един много вълнуващ начин – чрез усмивките на други хора, понякога и чрез сълзите им. 

 

През 2020 ни донесе надежда...

Рада: Много се зарадвах да разбера, че Законът за българския жестов език е приет на първо четене. Имам специално отношение по темата, самата аз изучавам Български и Британски жестови езици. И в тази връзка, отново благодарение на TimeHeroes, успях да се включа и в инициативата за изготвяне на субтитри на “Чуй ме със сърцето”, партнираща си с платформата за къси български филми NO BLINK.

 

С какво наградата ви промени?

Предизвика ни! Накара ни да се стремим да бъдем герои всеки ден.

 

Знаете ли къде ви е наградата в момента?

На същото място – в ръцете на Неда.

 

Защо според вас героите ни трябват?

Героите ни трябват, защото всички знаем, че примерът учи. Такъв, между

другото, е и девизът на училището ми: Exemplum docet.

 

 

 

Гергана Дойчинова от Фондация “Ела и ти”
Приз за смел подход от 2019 г.


смимка: Анастас Шипков

Смел подход. Така TimeHeroes нарича приза, който миналата година взе екипът на “Ела и ти” за своята инициатива - да помогне на напълно обездвижени хора да се издигнат с въже на 30 метра в пещера Проходна, за да се докоснат до “Очите на Бога”. Само организаторите и техните 80 доброволци знаят колко труд, време, мускули и сърце се искат за специалните съоръжения и въжени системи, чрез които това е възможно, но и колко си струва благодарение на теб 40 хора с увреждания да се почувстват пълноценни и истински живи. 

 

Как бихте обяснили какво е доброволчеството на 4-годишно дете?

Бих застанал с него пред едно огледало. Тогава ще му кажа да заплачем, а след това - да засмее с глас. Ще го попитам как се харесва повече. Ако отговори “лицето с усмивката”, в което съм 99% сигурна, ще му кажа: "Направи така, че да виждаш усмивката на лицето на всеки, когото срещнеш! Бъди причината за нея."

 

През 2020 ни донесе надежда…
Топлината и усмивката на другите, особено в трудните моменти. Вярата в Бог, която ме кара да не бездействам и стоя в очакване. Надеждата е онази, която ме крепи, води, осмисля дните ми.Тя е онзи копнеж за по-добър, изпълнен с радост свят, за който не трябва да щадя време и сили. Да живея сега, днес, в момента. 

 

С какво наградата промени организацията ви? 
Всеки път, когато си спомня онзи ден, вълнението на сцената, си казвам “да, има смисъл да продължаваме”. Те ни видяха, гласуваха ни доверие и нямаме право да се отказваме. Наградата ни помогна да бъдем сигурни и уверени, че всяко усилие си струва.

 

Знаете ли къде ви е наградата в момента? 
О, да, разбира се, че знам! Тя е в стаята, чиято врата отварям първа всяка сутрин и затварям последна всяка вечер.

 

Защо според вас героите ни трябват?

Във всеки човек е заложен стремеж към щастие. Дори и сърдият, обвиняващият, негласно се стреми към щастието, което заслужава. Хората имат нужда от герои, които са събирателен образ на доброто, справедливостта, съзерцателността, смелостта, които те да следват. Те са примерът и тласъкът към един различен свят отвъд зоната на комфорта. Свят в полза на другите.

 

И ти можеш да номинираш своя герой доброволец, организация с мисия, журналист с поглед над темата или социално отговорна компания на awards.timeheroes.org до 27 декември. 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н