Акценти Към рубрика

ТЯЛО В ДВИЖЕНИЕФестивалът ‘Moving Body’ е посветен на движението и съвременния танц и в дните между 17 и 20 октомври ще трансформира Варна в място за среща на различни изкуства, обединени от идеята за движение на телата.

Първата фестивална вечер ще започне със среща на въображенията на хореографа и пърформър Искра Проданова, културолога Светлозара Христова, саунд инженера Виктор Проданов и график дизайнера Стойчо Чакъров с тяхната движенческа творба – в – процес Are you alive, в която на 17 октомври от 19;30ч., в Градската художествена галерия във Варна, публиката ще бъде въвлечена в движението с любопитни хореографски подходи и звукови пейзажи. На 18 октомври от 19.30ч., друго градско пространство - Съвременното, ще покаже движението в неговото поетично измерение с пърформанса на театралния режисьор и автор на текстове за сцена Младен Алексиев, който ще представи български превод на оригиналния текст-в-процес Walking the Landscape, а зрителите са поканени да участват в неговото донаписване.

Следващите фестивални дни също са изпълнени с вълнуващи представления, като в събота, 19 октомври, от 19:30ч. на сцената на Градската галерия, в ритъма на съвременния танц, със своя творчески проект dragOn, ще ни въведат Александър Георгиев (Мк/Бг/Шв), Жана Пенчева (Бг) и Дарио Барето Дамас (Ис/Шв), трима хореографи и танцьори, които стоят зад пространството за дискурсивни практики около съвременния танц, хореографията и пърформанса - STEAM ROOM.

 

Неделният ден, 20 октомври, ще въплъти красотата на движението с две представления от 18ч. в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" (сцена филиал) и от 19:30ч. в Съвременното пространство. Първо ще гледаме танцовия пърформанс No distanceна известната българска хореографка и изпълнителка, Мария Кефирова, добре позната в полето на съвременния танц също в Канада, Европа и Америка. Произведението експериментира с методи за измерване, разгръща различни карти и предлага разнообразни гледни точки за едно и също пространство. Завършваме перформативната програма на Moving body’19 с хореографското изследване на Стефани Ханджийска, с което ще задаваме Soft questions, меките, онези деликатните въпроси относно успеха и ще отговаряме с движение, доколкото е възможно, задавайки обратно още въпроси. След всяко представление, публиката ще има възможност да се срещне и разговаря с артистите в Contemporary space, където ни очакват музика и движения. 

Друг основен акцент в тазгодишното издание на Moving body е късометражната филмова програма, която ще позволи на българската публика да надзърне в проектите на артисти от целия свят, фокусирани върху синергията между киното и танца. В шест вълнуващи категории, в два есенни дни на 19 и 20 октомвриот 11ч., на голям екран в Градската художествена галерия, Moving body ще покаже магичното преплитане на две форми на изкуството, през които човешки същества изразяват емоционални светове, философски идеи, дълбоки усещания. Прецизната селекция е реализирана от жури, съставено от специалисти в областта на съвременното изкуство, изкуствоведи, вълнуващи се точно от симбиозата между киното и танца - Ангелина Георгиева - театрален и танцов критик, главен редактор на "Списание за танц", Радослав Механджийски и Теодора Константинова от Art and Culture Today, Ана-Мария Сотирова, току-що завършила специалност кино в Амстердам и част от екипа на фестивала, Светлозара Христова - изпълнителен директор на фестивала, както и на фестивал РАДАР, Искра Проданова - артистичен директор на фестивала. 

 

Със своята филмовата част, фестивал Moving body прави достъпни танцови филми, не само за по-специализираната публика, но и за по-широката аудитория, тези, които предпочитат некомерсиалните филми, експерименталните филми, тези, които са любопитни да преживеят различните филмови разкази..

Двете прожекции са предвидени за 19 и 20 октомври от 11:00ч. на голям екран в Градската художествена галерия. 

За първи път в рамките на тазгодишното издание Moving body ще продуцира два късометражни танцови филма, а техните премиери ще се случат на 18 октомври от 21ч. в Съвременното пространство. Нетърпеливи сме да покажем резултата от работата на талантливите артисти - Светлин Велчев, независим хореограф, визуален артист и изпълнител и Деница Дикова, хореограф и танцьор в областта на моментната композиция и импровизация.

В рамките на паралелната програма ще се състоят и две други много любопитни събития. Първото е творческо Ателие № 5– Moving image с водещ Стефани Ханджийска, в което участниците ще създадат кратък танцов филм. В пространството на Галерия "Графит" / Graffit Gallery, вдва интензивни творчески дни, участниците ще преминат през основните процеси по създаване на концепция, подготовка на снимачния процес, заснемане, монтаж, работа със звук, презентиране на филма и представянето му по фестивали. 

 


Другото събитие е представянето на "Списание за танц", което ще се случи на 19 октомври от 18ч. в Съвременното пространство. Водещата тема на първия брой на списанието е „Красотата в танца“, а в същността си разглежда процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. 

Какво ни кара да се движим? Как се движим? Накъде се движим?, ще търсим в 4-дневното предизвикателство на MOVING BODY’19..Защото начинът, по-който се движим има значение, както гласи и мотото на фестивала. 

 

Информация за фестивала може да намерите на сайта Фейсбук страницата на събитието.
Билетите може да закупите в мрежата на EasyPay и EasyPay-Go.  

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н