Акценти Към рубрика

УЛИЧНО ЗАХРАНВАНЕСлед като миналата година станахме свидетели на дебюта на фестивала за улична храна на “Бакхус” StrEAT Fest на Женския пазар, той се завръща на 9 и 10 юни по-зрял, по-обемен и по-вкусен. Култовата локация в началото се стори странна на мнозина, но се оказа страхотен избор, заради което организаторите не само не я изоставят, ами я доразвиват с по-голяма площ. От 10 до 22 ч. в двата дни тя ще заеме пространството между ул. “Цар Симеон” и ул. “Св. Св. Кирил и Методий” и ще има допълнително зониране за повече участници и възможност да посрещнат още повече посетители - ценители на добрата храна, напитки и продукти.

Първото издание на фестивала миналата година посрещна 7000 души в рамките на фестивала и над 12 000 в района в деня на събитието. Сега всички желаещи да посетят ще могат да избират измежду предложенията на 70 участника. Мястото е разделено на различни зони, в които гостите ще могат да опитат висококачествени продукти: разнообразни храни, приготвени на място от известни столични ресторанти, занаятчийски вина, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители и още. За децата ще има специален кът с аниматори, подсигурен от IKEA, а джаз банда, оркестър и група диджеи ще осигуряват добро настроение през двата дни.Тази година събитието ще заема по-голяма площ, като ще има 6 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек е 5 лв, като може да закупите билети онлайн, за да си осигурите преференциален достъп на billet.bg.

Както и организаторите на StrEAT Fest казват, онова, което хората ядат на улицата, е най-сигурният знак за нивото на кулинарната култура и посветеност. “Тя е най-добрият ориентир за местните гастрономически традиции, както и дали ги има изобщо.” Подобни фестивали за улична храна са вече традиционни в много от западноевропейските градове, затова и “Бакхус” приема липсата на качествен такъв в българските ширини за свой дълг. Част от концепцията на събитието е да промотира региона на Женския пазар и да даде начало на повече кулинарни фестивали от такъв тип. На много места в западните европейски градове дори неделните пазари се превръщат в повод за празник за жителите и гостите на един град. Те са не само повод да се съберете с приятели и да срещнете много нови такива, но да го направите и на фона на изобилие от продукти, весели търговци, прясно приготвена храна, различни напитки и приповдигната атмосфера.“В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването “на пазар” в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване”, разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на “Бакхус”.

Ключова част от фестивала ще бъдат двете зони с 15 избрани ресторанти, които ще адаптират менюто си за “улицата” и ще предложат на посетителите типични ястия от различни национални кухни: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L'Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), модерна българска кухня (Ресторант Космос), турска (Turquoise), корейска (Ресторант Кореа), средиземноморска кухня (Ресторант Mediterraneo) и още “Щастливото прасе”, “Фабрика Дъга”, Ribs Brothers, Street Chefs, Rolling Dogs, HRC Академия. “Бакхус”, заедно с партньорите на събитието Kaufland ще участват със съвместен щанд в зоната, на който гост-готвачи ще приготвят още изненади от кулинарната географска карта - Митко Шопов от Food Conection, Яти от индонезийски ресторант Yati’s Cooking и Сандо от Chilli Hills. Повече за ресторантите и останалите изложители може да прочетете на сайта на събитието www.streatfest.bg.

 


За любителите на виното в зона “Вино” ще може да се дегустират и закупят вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ, като техни представители със самостоятелни щандове ще бъдат “Вила Мелник”, “Братанови”, “Иво Върбанов”, “Росиди”, повече за останалите участници ще откриете на сайта streatfest.bg в раздел “вино”.

Ако сте от заклетите преследвачи на крафт бира, Каnaal и Crafter ще представят разнообразна и подбрана гама от крафт марки. Hills Beer и “Витошко Лале” ще ви запознаят с марката си, а партньорите на фестивала Stolichno ще участват освен с бира и на щанда на Rolling Dogs със специално предложение.

В “Сладко&Солено” ще има хляб с квас и сладкиши на Хляб&Soul, сладоледени смутита и сокове от Frudada, джелато и сладки от “100 грама сладки”, Cakey Bakey изкушения, сладолед от Coppa della Maga, емблематичния черен хляб, кроасани със сьомга и още вкусотии от “Братя Хлебари”.

 


В Зона “Производители” ще бъдат представени изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са “Майстори Месари”, Food Folie, 11 Meats, лютиви сосове Chilli Hills, Go4Raw, Rosey’s mark, “Разядко”, Delishu и други (streatfest.bg).

Водните барове на събитието ще бъдат представени от партньорите на Бакхус  - Acqua Panna & S. Pellegrino в двата края на фестивала.

Ако случайно ви стане твърде жежко, тежко или просто имате нужда от разхладителен отдих от поетото количество храна, може да откриете идеалното за вас място в бар зона с джин-бар, разнообразни предложения от One More Bar и коктейли от Bulleit.
Специално кафе за освежаване от Chucky’s и Percolate ще може да се опита в двата края на феста.

снимки: Илиян Ружин
“Бакхус” StrEAT Fest 2017 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н