Акценти Към рубрика

ВЕЛОПОХОД ЗАЕДНО С АЛЕКСАНДЪР МИШЕВ

За четвърта поредна година велопоход “Заедно” на Българската асоциация по хемофилия се провежда в подкрепа на хората с това заболяване, болест на Фон Вилебранд и другите редки нарушения на кръвосъсирването, които са наследствени и се предават генетично. Тази година мотото му е “Движението е промяна!” и в него ще се включат множество участници от цялата страна, обединени от тази кауза и желанието да дадат гласност на инициативте на Асоциацията. Един от тях е седемнадесетгодишният Александър Мишев. Още от малък харесва две неща - кулинарията и медицината. Първоначално се насочва в към своята страст - кулинарията, но бързо разбира, че това би било чудесно хоби, но не и професия. Медицината, от друга страна, му се струва като непосилна отговорност, но желанието да помога на хората и да виждам усмивката по лицата им в крайна сметка надделява да я избере за професия. Броени дни преди похода го разпитахме за предизвикателствата в живота му, това което му дава сила и го зарежда.


 

От какво те лишава хемофилията?

Хемофилията ме лишава от някои неща като постоянното извършване на тежко физическо натоварване, както и от тази безгрижност и независимост, която изпитват здравите хора (все пак ние сме зависими от факторите).

 

А какво ти дава?

Не бива да се гледа само от страната на лишенията, свързани с хемофилията. Тя си има и своите плюсове. Например, никога нямаше да се запозная с толкова много великолепни хора, никога нямаше да науча толкова много неща.

 

Как се научи да живееш с нея и да бъдете приятели?

Винаги съм я приемал като част от мен и никога не съм изпитвал омраза или ненавист към нея. Тя е една малка част от мен, която има своите капризи. 

 

Какво би споделил на хората, които не знаят нищо за хемофилията и хората, които живеят с нея всеки ден?

Към хората, които не знаят нищо относно хемофилията искам да им кажа, че ние не сме по-различни от тях. На тези, които живеят заедно с нея искам да им каже, че хемофилията не е причината, заради която трябва да се откажат от мечтите си.


 

Какво би посъветвал по-малките от теб, които са диагностицирани със заболяването?

Да не се срамуват от това, че са с хемофилия нито да се страхуват от нея. Също така смятам, че трябва да споделят всичко със своите родители и да не крият нищо от тях.

 

Какви са любимите ти хобита?

Любимите ми хобита са да свиря на китара, да спортувам и да прекарвам малко време в кухнята приготвяйки любимите си ястия.

 

Любима книга?

Любимата ми книга е ,,Монахът, който продаде своето ферари.’’

 

Кажи ни нещо повече за Велопоход „Заедно“ – ти ще се включиш ли и защо?

Смятам да участвам в тазгодишния Велопоход „Заедно“ за трета поредна година. Причината поради която се включвам в него е защото искам все повече хора да разберат за нас.

*Велопоход "Заедно" е с едновременен старт на 21 април от в 11 ч. в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. 
Видеото може да видите тук.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н