Акценти Към рубрика

ВИЖ! ГЕРОИТЕ ПРЕЗ МАЙМисия първа: Помогни на библиотеката в Негован да си стъпи на краката

Знаеш, читалищата по подразбиране са столетници и помнят далеч по-добри времена от тези. Веднага разказваме за едно от тях – намира се на минута бавен ход от спирката на автобус 20 в село Негован, докъдето от Лъвов мост се стига за 20 минути (с кола– за 10). 

Сочим към него само защото светлото му бъдеще е на няколко доброволчески часа разстояние. Историята накратко: Отскоро Анна Илийчева е уредник на библиотеката, а понеже я сварва, как да кажем, почти на пух и прах, решава да свика доброволчески отряд и с общи сили да върне хората и книгите на мястото им.

На ТimeHeroes.org може да прочетеш за сериозния напредък по тази мисия, но има още работа: да се удари една свежа боя на стелажите, а архивът с книги да се прегледа, сортира и нареди според отдела и жанра си. Готов си да помогнеш? Чакат те всеки ден без сряда и неделя от 10 до 15 ч., но преди това драсни един мейл до kultura1927@gmail.com, за да те имат предвид. 
Мисия втора: Превеждай актуални материали за детското развитие

Ако четеш “Виж!” в къщата си на село, под палмите в Занзибар или някъде на Марс – ето една супер мисия, за която координатите ти не са от значение.
Организира я фондация “Нашите недоносени деца”, фокусирана върху теми като преждевременното раждане, отглеждането на недоносено бебе и детското развитие. Ето защо на сайта ѝмогат да се прочетаткуп полезни материали и ресурси за майки и татковци, но в резерва чакат още доста, които не са преведени на български. Усещаш ли накъде бием? Да, търсят се герои,които да отстранят езиковите бариери.

Чисто оперативно, нещата стоят така: получаваш 2-3 статии с обем от 2-3 стандартни страници на английски в Word и имаш седмица да ги преведеш. Но спокойно – ако ти идва в повече, ще се съобразят с твоите възможности.
Спечелен си за каузата? Пиши на office@premature-bg.com, за да те качат на борда и драсни няколко реда за опита си с преводите. След това ще ги четем на premature-bg.com.илюстрация: Теодор Георгиев за TimeHeroes

Бъди организатор: Стани уредник на споделена библиотека във входа си

Стъпка първа: Изтупай онзи стар рафт от прахта и го настани някъде на стълбището, най-добре между първия и втория етаж, за да не дискриминираш никого.
Стъпка две: Напълни го с книги. Направи информационна табела и принтирай една таблица с: “Име/Заглавие/Дата на взимане/Дата на връщане”. Покани всеки да остави книги и от своя личен фонд. 

Стъпка три: Наглеждай библиотеката. Не бъди мнителен към комшиите. Преживявай липсите – да се открадне книга е най-малкото зло.

СТАНИ ГЕРОЙ И ОТКРИЙ СЛЕДВАЩАТА СИ МИСИЯ НА TIMEHEROES.ORG
Намери ни и във Facebook на @TimeHeroes и Instagram на @Time.Heroes". 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н