Акценти Към рубрика

ВИЖ! ГЕРОИТЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

 

©2019 European Union I фотограф: Diego Cupolo

Мисия първа: Помогни на деца бежанци да влязат с пълни раници в клас


Преди да трябва да бягаш, си просто дете, което чака първия учебен ден: с учители и съученици, които говорят твоя език, и с познати лица наоколо. Но ето че изведнъж настава суматоха, понякога се чуват изстрели, падат бомби. С вашите стягате багажа и тръгвате. Следват граници, бодлива тел, лагери. Оцелявате, живи сте. Имате покрив, имате хляб. Имате втори шанс. 


Днес над 160 деца от семейства на бежанци, получили статут и избрали да живеят в България, се вълнуват за първия учебен ден. Някои от тях ще прекрачат прага на училище за пръв път, защото досега е нямало как да се случи. Иска ни се да ти кажем, че вече стягат раниците си и са си избрали тоалет за 15 септември, но за много семейства списъкът за училище се оказва непосилно перо. И ето къде можеш да помогнеш ти.


Съветът на жените бежанки в България организира кампанията “Отново на училище” и вярва, че за шести път ще успее с твоя помощ да събере всичко необходимо – тетрадки, раници и принадлежности, маратонки и екипи за физкултура. Децата са от 6- до 18-годишни, така че трудно ще сбъркаш с размерите.


До 30 септември може да оставиш пакета си в офиса на организацията на “Екзарх Йосиф” 95 в София всеки работен ден от 9 до 17 ч. Ако предпочиташ куриер, можеш да ги изпратиш и до “Спиди” и “Еконт” на ул. Раковски. Драсни на office@crw-bg.org за допълнителни въпроси.


Всички мисии за подкрепа на деца в нужда за 15 септември са тук.Pixabay I фотограф: Gundula Vogel

Мисия втора: Бъди доброволец на гореща телефонна линия


За пръв път Националната гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие, дава свободно на 1 октомври 1997 г. Оттогава насам тя е приела над 40 000 разговора с хора, които нямат думи за онова, което преживяват, но най-накрая са готови да потърсят помощ.


Слушалката през годините са вдигали стотици доброволци, готови да изслушат всяка история, да предложат подкрепа и да помогнат с най-трудната задача – да подскажат на човека отсреща какви действия да предприеме срещу хватката на насилието.


Не използваме с лека ръка думи като „призвание”, но да бъдеш консултант на горещия телефон е точно това. Ако чувстваш, че е твоята кауза, ето какво трябва да знаеш. От фондация “Асоциация Анимус” разчитат да си на линия минимум 6 месеца, в които да даваш поне по едно 4-часово дежурство между понеделник и петък. Графикът се изготвя според свободното ти време, а смените са 9:00 – 13:00 и 13:00 – 17:00.


За да влезеш в екипа, изпрати CV на 029817686@animusassociation.org до 17 септември. После предстои интервю и интензивен тренинг от 27 септември до 1 октомври, където ще те запознаят със спецификата на тази деликатна и отговорна работа. Ако имаш въпроси, набери 02 813 0250 в работно време.


Стани герой и открий следващата си мисия на TimeHeroes.org. Намери ни и във Facebook на @TimeHeroes и Instagram на @Time.Heroes.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н