Акценти Към рубрика

ВИЖ! ГЕРОИТЕ ПРЕЗ ЮНИ


Снимка: Сдружение "Конна терапия"

МИСИЯ ПЪРВА: ВОДЍ КОНЧЕ ЗА ТЕРАПИЯ НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ

Как се нарича усещането да замениш осемте часа седеж пред монитор с разходка сред природата в компанията на кон? Ние му казваме чиста радост и веднага те насочваме към мястото, където да я намериш – в център “Приятели на Зита” над Кокаляне.

Там живеят Зита, Хипо и Морал – едно много специално трио с копита, с което над 100 деца с поведенчески, социални, физически и други затруднения постепенно изграждат лечебна връзка. Твоето присъствие в тази картинка е от съществено значение: екипът всеки ден се нуждае от доброволец, който да разхожда дежурното конче в определена посока, докато междувременно специалист (от човешки вид) взаимодейства с детето.

Спокойно – ще бъдеш снабден с подробен инструктаж за тази работа, единствено се иска да имаш по един свободен делничен (!) ден в седмицата до ноември, здрави обувки, ветровка и желание да помогнеш. Четири пъти ✔️? Значи те търсят под дърво и камък. Драсни на sava.chankov@gmail.com и им кажи, че са те намерили.

МИСИЯ ВТОРА: ВКЛЮЧИ СЕ В СЪЗДАВАНЕТО НА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ДЪРВЕТАТА В СОФИЯ

Тук не можем да сложим линк, но ако напишеш в Google “New York” и “Tree Map”, ще видиш най-подробната карта на градската растителност в света, която през 2015 г. започва да се разгръща благодарение на група доброволци, решили да отбележат всяко дърво в Ню Йорк.

Ако се питаш кому е нужно, отговорът е кратък: на всеки. Подобен регистър помага значително в грижите и опазването на зеления живот в града. И сега стигаме до важното: от “ЕдноДърво” имат нужда от теб, за да създадат такава карта и на София.

За целта само трябва да се регистрираш на ednodarvo.io, да отвориш картата и да започнеш да се оглеждаш. Ако имаш малчуган в живота си, това е супер начин да възпиташ и бъдещ арборист: опитайте се да познаете дървото, да опишете колко е високо, какво е стеблото му, има ли дефекти и voilà – то вече заживява и онлайн.

Ако темата ти е интересна, имаш време и да отидеш на организираните акции на 5 юни в парка Заимов (на фонтан “Къпещата се”) и на 12 юни в парка Лагера (детска площадка “Кораба”) от 11 ч. Там ще те очаква зелен експерт, готов да отговори на всички въпроси, които тук не успяхме да повдигнем.

БЪДИ ОРГАНИЗАТОР: ЗАСАДИ И СЕ ГРИЖИ ЗА ГРАДИНКИ ЗА ПЧЕЛИ

Ето още една идея за проактивна мисия, подходяща за соло изпълнение или отряд възрастен+дете.
Стъпка първа: Изберете място, което се радва на слънце поне 6 часа дневно. Ако не ви се намира двор с почва, нека е балкон с дълбоки кашпи, тенекиени кутии или техни братовчеди. Стъпка втора: Проучете кои са опрашващите агенти в района. Засадете растенията, които харесват – цветя и билки с къс или дълъг живот, може и храстчета. Не ги парфюмирайте с пестициди и хербициди, и така са привлекателни. Стъпка три: Намигайте на пчелите, за да дойдат. Не, това е шега. Но кой знае – може и да помогне.

СТАНИ ГЕРОЙ И ОТКРИЙ СЛЕДВАЩАТА СИ МИСИЯ НА TIMEHEROES.ORG.
НАМЕРИ НИ И ВЪВ FACEBOOK НА @TimeHeroes И INSTAGRAM НА @Time.Heroes


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н