Акценти Към рубрика

“ВОДА” в ТРИ АКТА


фотограф: Мария Дачева

Фестивалът за съвременни изкуства “Вода”, който така естествено се вмести в годишния ни календар със събитиячакани винаги с интерес, ще ни изненада със съвсем нова форма и предизвикателства. Сякаш, за да напомни за състава на водната молекула, той ще се проведе в три артистични акции на три интересни локации в Бургас през следващите три месеца. 
Между 22 и 29 октомври начало на фестивала ще постави интерактивния site specific спектакъл “Храм на водата” - Лабиринт на сетивата в плувния басейн на Младежкия културен център. В него самата публика става главен герой, активен участник и сътворец, а преминаването през различните инсталации на “Храм на водата” ще е индивидуално или на малки групи, като всеки един човек от публиката ще се среща лично и ще взаимодейства с артистите. Интересна подробност е, че за целта на провеждането на спектакъла неговите автори от “Театър на сетивата - София” ще проведат петдневно обучение в методите на сетивния театър с 15 млади и дебютиращи артисти от Бургас, които освен да участват в него, ще имат възможност да продължат да го изпълняват и след периода на фестивала. Желаещите да се включат могат да кандидатстват до 16 октомври на studio_dune@abv.bg.През ноември ще можем да гледаме и спектакъла в градска среда Driftна унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло. Между 23 и 29 ноември в едночасовата звукова хореография, създадена за голямо обществено пространство, 15 местни изпълнители и доброволци ще следват “невидими пътеки” на голям публичен площад и близката му околност с преносими високоговорители в ръка, от които специално съставената партитура на парчето ще създава движещ се звуков пейзаж. Всичко това обещава да създаде хипнотизиращо аудио-визуално преживяване за наблюдателите.
Последната инсталация в рамките на “Вода” тази година ще се проведе между 12 и 17 декември в Часовниковата кула на Централната бургаска гара - един знаков за града културен паметник, чието пространство ще бъде отворено за жителите на града специално заради фестивала. Инсталацията ще носи името Radiant Timeс автор Абел Корински от Германия. В нея танцова компания “Дюн” заедно със специално създадените от Корински звуци кулата ще се превърне в място извън времето и пространството, гласи описанието на проекта.КОГА: 22 - 29 октомври, 23 - 29 ноември, 12 - 17 декември
КЪДЕ: Басейн в Младежки културен център, Централен площад, Часовникова кула на Централна гара - Бургас


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н