Акценти Към рубрика

Вторични суровини: разпокъсана история на човешкия боклук

 

Фотограф: Боряна Пандова

Фотографът Боряна Пандова отдавна следи и улавя Обекти на невниманието в своя цикъл от проекти с това име. През октомври ни предстои среща с най-новата част от него, озаглавена Вторични суровини - нейно съвместно дело с Мария Паунова и Ивайло Митев, познати като ядрото на Работилница ПУНКТ. Изложбата им представя фотографски трансфери и функционални скулптури, фокусиращи погледа ни върху елементи от околната среда, които обикновено подминаваме, защото са случайни, счупени или просто определяме като незначителни. Главни герои са падналите от градските дървета и храсти цветове и изхвърлените предмети от бита, събрани от мръсните ъгли на града, за да дадат началото на една игра на въпроси между артистите в проекта. Уловените от камерата на Боряна шушулки и съцветия биват пренесени върху дървени плоскости чрез фотографски трансфер. Те са представени самостоятелно или събрани в пана в компанията на скулптурите на Мария и Ивайло.Този подход цели да покаже, че в природата “боклук” няма и всичко преминава от едно състояние в друго, докато боклукът е човешко творение, и то не от най-бляскавите, но пък едно от най-мащабните. Трансферите влизат в проекта като "инструмент за сравнение на природните цикли с нашата небалансирана и вечно отлагаща политика за отпадъците". Така “Вторични суровини” ни напомня, че живеем в годината, в която всички доклади за климата светят в червено от предупреждения, че сме преминали множество граници и времето ни за осъзнаване е почти изчерпано.Повече за проекта може да откриете в книжката към него, създадена съвместно с "Виж!" и която се разпространява безплатно в мрежата на списанието. Автор на текста към нея е Тодор Карастоянов, а в изданието ще откриете още "разпокъсан речник" и насоки как да си направите сами фотографски трансфер у дома.

За екипаБоряна Пандова и Тодор Карастоянов живеят и работят заедно от две десетилетия.

Срещат се през музиката и театъра. Първо в предаването “Театрален фетиш”, което Тодор води по RFI, през анимациите за НАСЕКОМИКС или спонтанно възникналия проект Лаборатория за реклама на каквото и да е (видео-формат, които имитира елементите на рекламните стилистика и рекламира не продукти, а “идеи”). Видеата, които правят за модната дизайнерска платформа “Иван Асен 22”, печелят награди на тематични фестивали по цялата планета. Заедно с Мария Паунова и Ивайло Митев участват в софийския фестивал за бързо видео Cinemasports, където печелят няколко първи награди.


Боряна Пандова е визуален артист, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната любов към фотографията и видеото. Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография“ към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия.Във визуалния почерк на творбите си запазва усещането за игра и преживяване на живо, характерни за сценичните изкуства.Повече на borianapandova.com


Фотограф: Боряна Пандова
 

Тодор Карастоянов е музикант, театрален критик. Завършил “Театрознание” в НАТФИЗ.. В първата година на века води предаването “Театрален фетиш” по RFI, след това работи в техническия екип на Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“. Съосновател на групите 3ТЕЛЕТА, Лакрима Кристи, Анимационерите, Насекомикс. Тодор е автор на критически текстове, статии, преводи, есета, рецензии, сценарии и е композитор на музиката към няколко късометражни филма, както и съавтор на парчето на Насекомикс “Инжектирай ме с любов”, включено в саундтрака на нашумелия филм “Източни пиеси” на режисьора Камен Калев.


Фотограф: Боряна Пандова

Мария Паунова и Ивайло Митев са художници, завършили сценография в НБУ. Двамата са част от ядрото на Работилница ПУНКТ - името, под което се подвизават от лятото на 2010. Работата им е разнообразна - от артистични мебели, през красиви лампи и забавни детски играчки, до обзавеждане на офиси и домове и създаване на костюми и сценография за филми. Основните материали, с които работят, са изоставени мебели, чиито части комбинират по неочакван начин с буквално каквото им падне пред очите, стига материалът да бъде естествен. Това е голямо предизвикателство не само защото старата дървесина трябва да премине през сериозна обработка, за да изглежда добре, но и заради тръпката в измислянето. Повече на: punktworkshop.com

 

1 - 20 ОКТОМВРИ I ГАЛЕРИЯ ONE
"Вторични суровини" се открива на 1 октомври от 17 до 20 ч. в галерия ONE.
Изложбата ще бъде съпътствана от работилници, които ще демострират техниката на фотографския трансфер.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н