Акценти Към рубрика

ZOOM на 180 градуса


Създател на цялостната визия на фестивала за 2021 г. е дизайнерът и фотограф Кирил Пейчев | @kirilpeychev

За осма поредна фестивалът за експериментално изкуство 180° събира музиканти, танцьори, визуални артисти и пърформъри от различни държави и обещава да пораздвижи жежкото и позадрямало софийско лято. Традиционно програмата размива границите между жанрове, творчески дисциплини и артистични практики, за да предложи смесица от звук, движение, светлина и пространствена намеса. Темата на тазгодишното издание е ZOOM и както винаги досега, организаторите не задават предварителни условия към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи. Основна мисия на фестивала е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у местната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Снимка: Иван-Александър Кютев

Сред артистите в осмото издание присъстват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, германската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският актьор Валентин Шрьотелер, дуото визуални артисти от България ZeroOne. Включват се още сценографката Ива Иванова, звуковата дизайнерка и геоложка Лаура Ендрес (Швейцария), американският виолончелист Нейтън Уотс. Обединени в три артистични колектива, ще се впуснат в експерименти, вдъхновени от темата на фестивала. Към тях се присъединяват и талантливи студенти от НХА и от една от най-престижните академии в света на съврменната класическа музика, немската Международна академия на Ensemble Modern (IEMA). Творческите търсения ще се случат на четири локации в столицата, които ще се трансформират в сцени без предварително зададени правила и ограничения – Гьоте-институт, „Фабрика 126“, Студентски дом и BOBBINA.

Снимка: Иван-Александър Кютев
 

За поредна година ще се проведе и вече утвърденият конкурс за късометражен ням филм, който провокира любители и професионални режисьори да заснемат видео без звук с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM, а саундтракът към трите най-добри филма ще бъде създаден с жива импровизация от музикантите на фестивала. 

Нов акцент в програмата тази година е In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн, фокусирана върху съвременната музика. Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града.

Снимка: Иван-Александър Кютев
 

Официалният старт на фестивала-лабораторияще бъде на 24 юли в 20.00 ч., когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент. Фестивалът ще приключи на 30 юли във „Фабрика 126“ с официално закриване от 19.30 ч., което ще провокира публиката да се превърне в изпълнител.

Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала ще откриете на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н