Литература Към рубрика

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Радослав Чичев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски". Понастоящем е един от водещите на предаванията "Артефир" и "Аларма" по програма "Христо Ботев" на БНР. Автор е на стихосбирките „От прашинката на деня“, „Сърцето на ловеца е лисица" и „5.6“, както и на пиесите „Колекционерката“ с режисьор Катя Петрова и „Траевремене“, режисирана от Ида Даниел. 
 
Решиха да влязат през задния вход на киното, през един счупен прозорец. Над него пишеше: „Вход за котки“. Отвътре всичко беше изоставено като повечето киносалони в страната. Имаше празни бутилки, презервативи, фасове и какви ли не още боклуци. От дупките по стените навлизаха слънчеви лъчи, разкривайки развалините. Докато стъпваха внимателно и леко уплашено, изведнъж екранът се освети и на него се появиха началните надписи на филм, който се казваше като самите тях: „Иван и Елена“. 
- Айде се махаме оттук! – каза Елена и дръпна Иван за ръката. - Освен, че е гнусно е и психо.
- Чакай, чакай, виж как се казва филма. Винаги съм искал да направят филм за мен, а не да живея в някаква сапунка.
- Ама, извинявай много, – тросна се Елена – филмът е и за мен, не видя ли?
- Винаги се гледа първото име в заглавието, то е на главния герой!
- Глупости! За първи път чувам такова нещо. Разговорът ги беше разсеял. Първоначалната уплаха беше изчезнала и двамата някак механично седнаха на старите седалки, вдигайки кълбета прах. Хванаха се за ръцете и загледаха.
Филмът пресъздаваше живота им и в най-дребните детайли до момента, в който се видяха да прескачат през задния вход на киното и да гледат себе си. Тогава, в този момент, се получи безкрайна проекция, след която те не знаеха къде се намират, дали са актьори или зрители, или и двете едновременно. 
- Почувства ли го? – попита Иван.
- Възможно ли е това? -  Елена го ощипа.
Уплашени станаха и излязоха от салона. Не мислеха за нищо, просто се носеха в пространството. Сякаш някой ги режисираше. 
Не подозираха, че финалните надписи са след пет минути, по средата на улицата.
 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н