Литература Към рубрика

МАРТИН КОЛЕВ

Мартин Пламенов Колев е роден през 89-та в Бургас. Там завършва Испанската гимназия, където е част от театралната трупа „TEATRO 89“. След това се дипломира в специалност „психология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. Досега има издаден един сборник с разкази – „Кучето на терасата“. Син е на автора на „Едночленно жури“ 1 и 2 Пламен Колев.

ПИСАНИЦИ

Вероятните приключения на Камък, Ножица и Хартия 
*** 
Вървели си Камък и Ножица. 
Камък казал:- Аз си падам по теб...Но тя го отрязала. 
*** 
Уредили си среща Камък, Ножица и Хартия. Но Ножица не дошла. „Ще ме говорят колко съм ръждясала“. 
*** 
Вървели си Камък и Ножица. Камък попитал:- Къде е Хартия?- До тоалетната. 
*** 
Уредили си среща Камък, Ножица и Хартия. Но Камък не дошъл. „Ще ме говорят колко съм се заоблил“. 
*** 
Вървели си Камък и Хартия. Камъкът се ядосал:- Спри се, ма. Ще стана и ще те убия!- Само на хартия... 
*** 
Уредили си среща Камък, Ножица и Хартия. Но Хартията не дошла. „Ще ме говорят как ме е омачкал животът.“ 
***
След празненството Камък се изтърколил в една локва и захъркал, та пропъдил триста гарги. Ножицата също се отрязала и затърсила кого да боцне. Мократа Хартия едвам стигнала вкъщи, разкъсана от глутница бездомни писалки.  
 
Моите братовчеди от Барабия


Моите братовчеди от Барабия водят много интересен живот. В писмата, които си пишем, те разказват за своите обичаи и нрави. За последно получихме писмо от тях миналата седмица. Донесе го едно колибри. Горкото птиче – писмото тежеше два пъти колкото него. Едвам го носеше! А ето го и съдържанието на въпросното писмо:


„Скъпи братовчеди от България, Пишем ви от другия край на земното кълбо! В Барабия всичко е по старому. Днес аз и сестра ми Кая имахме рано училище. Летящите ни гребени ни събудиха и вчесаха. Закусвахме шоколадов боб с мляко и пихме компот от светулки. Самите светулки оставихме непокътнати, разбира се!  Както обикновено, училищният слон ни закара до училище. Всички бяхме радостни, че е понеделник – последният учебен ден от седмицата. Имахме часове при нашия учител професор Нок. Той е кон, но е знаменит учен. Преподава астрометика, което е смятане чрез звезди и комети. Благодарение на астрометиката може да се пресметне колко далеч са звездите, които блещукат нощем. Друг важен предмет при г-н Нок е мравкографията. Тя е много сложна наука – показва света според мравките, а за тях всичко е гигантско! Но моят любим предмет е, естествено, биличкология. Биличкологията използва законите на фузиката и мизиката, но освен това ползва билички. Аз се гордея много с колекцията си от билички – имам даже три, които са джобни комети. Тях ползвам и в часовете по астрометика. След училище мама и татко ни заведоха на магария. Това е пицария, в която готвачите са магарета. Пиците са вкусни, но понякога ги гарнират с много магарешки тръни. На съседната маса седеше професор Нок. Той изцвили за поздрав и попита дали ще си изядем всичките магарешки тръни. Надяваме се, че при вас всичко е добре. Поздрави на вашето море! Много бихме искали да го видим някой ден! Както знаете, Барабско море е желирано, затова трудно се плува в него.  До скоро писане! Моби и Кая“

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н