Литература Към рубрика

Британска мечта?

Кадър от новия клип на Les animaux sauvages от предстоящия албума Phantom 84', Фотограф: Алекс Костадинов

От десетилетия Насо Русков е като неофициален посланик на Великобритания в България - заради костюма и бомбето, заради английските текстове на Babyface Clan и последвалата междинна група Imbeciles & Тhe Poison Umbrella, телевизонните коментари на мачовете на “Арсенал”. За това си има причина - в Лондон той прекарва част от детството си, както и част от трийсетте си. От преживяното излиза, както Бонд би казал - shaken, not stirred. Дълго време познат най-вече като фронтмен на Babyface Clan, през последните години той и китаристът Иво Стоядинов са свързвани най-вече с поредицата партита We Like Kitsch и електро-поп триото със Сибила Серафим Les Animaux Sauvages. Сякаш американската за мнозина мечта в случая на Насо е била британска. Ето и уроците, които е научил по пътя.

***

 

Бях деветгодишен, тъкмо пристигнал в Лондон, когато за пръв път видях Adam and the Ants, най-вълнуващата група на Острова по това време, в предаването Top of the Pops. Помня, че стоях като хипнотизиран пред екрана. Те просто изглеждаха покъртително, особено самият Адам Ант! После се появи Робърт Смит с размазания си грим, а след него Филип Оуки от Human League, с червило и бляскави дамски обеци и оттам-нататък бях завинаги омагьосан.

Дълго време смятах, че музикантите са падащи от небето извънземни. Изглеждаха недостижими, каквато изглеждаше и западната сцена за мен и моите рокенрол братя в началото на 90-те, вече в България. Тогава, когато правихме първите си концерти и си мечтаехме един ден да подпишем с някой инди лейбъл – какъвто ще да е, само да е в Щатите или Англия!

Е, през 2003-та заминахме за Лондон и направихме точно това. Пет трудни, но и често вълшебно фантастични години и 100-200 концерта по-късно, вече имах материал за няколко много дълги глави в планираната от мен книга.


Imbeciles and The Poison Umbrella в Лондон. Снимка: Andy Wilsher.

Съвети за бленуващите за бляскава музикална кариера на Острова? Макар отвън да изглежда като огромна вселена, отвътре британската музикална индустрия всъщност е много малък свят, в който клика хора колят и бесят. „Във Великобритания петима души се събират и решават каква музика ще слуша нацията през следващата година – какво e куул и какво не. За разлика от Европа, тук има централизирани медии, които диктуват всички трендове.“ Това са думи на Джъстин Съливан от легендарните New Model Army, които напълно потвърждават и моите лични наблюдения. Докато все още беше водеща медия, списанието New Musical Express решаваше кои точно четири групи ще се промотират нон-стоп през следващите 12 месеца.

Британските музикални медии и сноби се прекланят истински само пред: 1. The Beatles. 2. Sex Pistols. 3. Всичко идващо от Ню Йорк. Гледат надменно на по-малките държави, но те самите са силно комплексирани от Щатите.

Ако не общуваш с който е куул в момента, считай, че си бита карта. Бяхме добри приятели със Stereo MC’s, които имаха желание да продуцират дебютния ни сингъл, но някои инфлуенсъри от музикалната индустрия ни съветваха да не работим с тях, понеже вече не били тренди и били...стари! Това последното е фактор номер едно в западната celebrity култура. Ако си над 25-годишен, вече си „дърт“. Затова всички масово лъжат за възрастта си. Помня как след един наш силен лайв при мен дойде мениджърът на The Modern и ми каза, че направо е луд по нас, но само да бяхме десетина години по-млади. Тогава бях на 31, а някои от членовете на The Modern – на по 35...ала лъжеха, че са на по 23!

Бунтарите често са псевдо социалисти-комунисти - ще те подкрепят, ако критикуваш свастиката, но никак, ама никак не обичат да си анти-сърп и чук или анти-Че Гевара. Това е представата за революция.

Извън яките фестивали и някои по-престижни събития, на които евентуално някой би могъл да ви гледа, няма смисъл да биете път, за да ударите в някой пъб, само и само да кажете после, че сте свирили в UK. No one gives a fuck! Разбира се, не всичко е депресия, има много чудесни неща, но предпочитам на първо време поне да се опитам да предпазя някои от вас от грешките. Грешките на такива като нас в миналото.


__________

АЛБУМИТЕ НА LES ANIMAUX SAUVAGES СА ОНЛАЙН НА LESANIMAUXSAUVAGES. BANDCAMP.COM
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н